Rebecka Eriksson och Luisa Carbonelli.
Rebecka Eriksson och Luisa Carbonelli. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio

Så gör du för att få jobbmötet roligare

9:32 min

Möten på arbetsplatsen kan vara det tråkigaste som finns om det inte görs rätt. Men en tydlig agenda, tydliga regler och tydliga syften med vad varje möte ska åstadkomma gör skillnaden för om ett möte blir bra eller fallerar.

Det menar Rebecka Eriksson och Luisa Carbonelli som har ett företag som bland annat hjälper andra företag att bli bättre på att mötas.

– Om du har varit på ett bra möte? Det känns i hela kroppen. Om du går ut med mer energi än när du kom och om du känner att ni åstadkom något som hjälpte dig att komma vidare i den fråga som mötet skulle behandla, ja då har det varit ett bra möte. Om du däremot går ut och tänker att du har slösat bort timmar på skit och du är stressad för att du har mycket att göra, då har du haft ett dåligt möte, säger Rebecka Eriksson som menar att mer än hälften av alla möten är usla.

– Ja, vissa är så usla att det vore bättre att inte ha dem alls eftersom de är direkt skadliga för det man vill åstadkomma, det finns det statistik på. Möten är jätteviktiga för det vi vill göra men när de är dåligt genomförda och fel människor är på plats, då är det bättre om vi inte hade haft dem alls.

Alla möten behöver dock inte innebära en kick. Det är också viktigt att mötet känns konstruktivt och att deltagarna känner att det finns en anledning till att de har varit där.

– Ett enkelt tips är ju att ställa krav på att få veta vad som krävs av mig och vad som förväntas av var och en när mötet är klart, säger Luisa Carbonelli som är scenograf och jobbar mycket med fysisk förmedling och stämning i rum.

– I ett tråkigt konferensrum kan man se vad som händer om man till exempel släcker lysrören och tänder andra lampor istället, öppnar fönsterna och kanske möblerar om. Viktigt också att man ser till att det finns plats att röra sig på så att man inte sitter stilla i tre timmar, säger hon.

Rebecka Eriksson är biolog och menar att det är viktigt att ta hand basbehoven

– Mat och dryck är basbehov och det behöver inte vara kakor men bråka inte med det svenska fikat. Jag har varit moderator vid flera tillfällen, då bryts mötet klockan halv tre, folk skickas ut och letar då självklart efter kaffet. Halv tre fikar vi, punkt slut. Se då till att det finns kaffe. Och lägg inte mötet på en dum tid. Fredag eftermiddag, då alla har checkat ut mentalt, det är ingen mening att ha mötet då. Måndag morgon är inte heller helt optimalt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista