Glada i dag. Tatitiana Nilsson, verksamhetschef på Studiefrämjandet och Jinn Säthil, projektledare på Mötesplats Kalifornia som ligger på Kaliforniegatan 4 i Helsingborg.
1 av 4
Glada i dag. Tatitiana Nilsson, Studiefrämjandet och Jinn Säthil, projektledare på Kalifornia som ligger på Kaliforniegatan 4 i Helsingborg. Foto: Nina Sköldqvist
Ett ställe att mötas men också vara aktiv på. På Kalifornia i Helsingborg kan unga mellan 16 och 20 år ägna sig åt alltifrån musikinspelning till konst.
2 av 4
Ett ställe att mötas men också vara aktiv på. På Kalifornia i Helsingborg kan unga mellan 16 och 20 år ägna sig åt alltifrån musikinspelning till konst. Foto: Nina Sköldqvist
"Många hittar hit genom facebook", berättar Jinn Säthil.
3 av 4
"Många hittar hit genom facebook", berättar Jinn Säthil. Foto: Nina Sköldqvist
En viktig mötesplats för många. Kalifornia håller öppet kvällstid måndag till onsdag samt fredag och lördag.
4 av 4
En viktig mötesplats för många. Kalifornia har håller öppet kvällstid måndag till onsdag samt fredag och lördag. Foto: Nina Sköldqvist
Helsingborg

HBTQ-mötesplatsen blir kvar

Nu blir Kalifornia, Helsingborgs mötesplats för unga personer inom HBTQ-rörelsen, permanent. Det står klart efter att kommunen och Studiefrämjandet tecknat ett nytt löpande avtal.

I två år har unga personer inom HBTQ-rörelsen i Helsingborg med omnejd haft en mötesplats på Kaliforniegatan 4. Träffpunkten, som ligger ett stenkast från Helsingborgs stadsbibliotek och Knutpunkten, startade som ett projekt mellan Helsingborgs kommun och Studiefrämjandet och är den enda i sitt slag i kommunen. Det nya löpande avtalet som blev klart i förra veckan, möjliggör att verksamheten kan rulla vidare i den form den gör i dag.

- Det här är oerhört positivt och något vi har jobbat hårt för, säger Tatiana Nilsson, verksamhetsansvarig för Studiefrämjandet.

På Kalifornia kan unga mellan 16-20 år träffas och utöva sina hobbies. Det finns bland annat en musikstudio, mötesrum, scen, dansgolv, skapanderum och fik. Enligt Kalifornias projektledare Jinn Säthil är lättnaden idag stor hos de ungdomar som går dit.

- Det har funnits en stor oro över vad som ska hända, så jag vet att många i dag är otroligt glada över att det får finnas kvar, säger hon.

Ett av de viktigaste redskapen för att nå ut till den unga målgruppen är sociala medier, berättar Jinn Säthil.

- Jag saknade själv en sådan här mötesplats när jag växte upp, men hade turen att ha en förstående familj. Det är inte alla som har det, för dem kan ett sådant här sammanhang varit livsviktigt.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista