Lars-Erik Olsson, Gärdslövs byalag, och Sylvia Larsson, projektledare för Ta betalt. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Lars-Erik Olsson, Gärdslövs byalag, och Sylvia Larsson, projektledare för Ta betalt. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Hjälper föreningar att ta betalt

3:06 min

Att sätta in sin dagskassa har blivit ett bekymmer för flera föreningar i takt med att banker drar ner på sin kontanthantering. Just nu pågår projektet Ta betalt! i Skåne, där man informerar föreningar och företag på den skånska landsbygden om digitala betaltjänster.

Samtidigt samlas synpunkter in från föreningarna och företagen.

Lars-Erik Olsson är ålderman i Gärdslövs byalag och en av dem drivit på för att få en diskussion om det glapp som kan uppstå för föreningar, när samhället är på väg att bli mer kontantlöst.

Vi är inte emot att man använder kort eller Swish, men vi måste ha tid för att få in det. Man kan inte först plocka bort förutsättningarna och sedan låta det stå där, utan man måste ha någonting emellan, det tar tid att genomföra något sådant här.

Byn Gärdslöv har ett 20-tal invånare, men byalaget har 420 medlemmar, berättar Lars-Erik Olsson. Byns kulturhus är centrum för många olika aktiviteter.

– Problemet här är väl att vi har väldigt mycket aktiviteter och då är det nästan alltid kontanter man använder och idag har man ingenstans att lämna in dem, säger Lars-Erik Olsson.

– Tittar man rent praktiskt på det, så får vi sätta in 10 000 kronor var tredje vecka och då blir det problem.

Än så länge har byalaget inte provat digitala betaltjänster, på grund av kostnaderna, berättar han.

Ta betalt är ett pilotprojekt som drivs av Skånes hembygdsförbund och Hela Sverige ska leva Skåne tillsammans med länsstyrelsen, Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och Post- och Telestyrelsen. Projektet kom till efter en förstudie som gjordes 2014 och som visade att det förekommer problem med kontanthantering och betaltjänster i Skåne, särskilt bland föreningar, äldre, personer med funktionsvariationer och för en del småföretag.

Sylvia Larsson är projektledare och ordnar träffar för föreningar och företag på den skånska landsbygden, för att informera och utbilda om digitala betaltjänster som exempelvis Swish, bankernas kort eller Izettle, men också för att ta diskussionen. Hon känner igen de problem som Lars-Erik Olsson berättar om.

Absolut, jag har träffat många föreningar och företag under projektets gång här som uttrycker frustration.

Vad kan de säga?

– Att man har problem om man har många öppna event eller café eller så, att man får in kontanter och att det kostar att lämna in dem.

För vissa föreningar fungerar digitala betaltjänster bra, andra tycker inte att deras omsättning är tillräcklig stor för att ha råd med avgifterna, menar Sylvia Larsson.

– Och då sitter man mitt emellan - och det är det glappet vi jobbar med i projektet, säger hon.

Även den mobila täckningen kan vara ett bekymmer på vissa håll, liksom att man kanske bär på sig mindre kontanter idag, vilket kan leda till att försäljningen minskar, berättar hon.

– Till exempel Swish har ju fyra miljoner användare just nu och ju mer det går åt det digitala, ju mindre har folk med sig kontanter - och det vittnar föreningarna om: att, 'nämen de har ju inte med sig pengar och då avstår de från att handla', och det tycker jag är väldigt synd, säger Sylvia Larsson.

Går det för fort då, den här övergången?

– För vissa grupper gör det det, det är tydligt.

Sylvia Larsson kommer att föra med sig synpunkterna hon möter under projektet till en nationell konferens som hålls i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista