Tältsängar står uppställda i mässhallen. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
1 av 2
Nu börjar de provisoriska skiljeväggarna och sängarna att plockas ned. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Tobias Ellbrandt och Andreas Wessman. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
2 av 2
Tobias Ellbrandt och Andreas Wessman hade gärna fortsatt hålla öppet för utsatta EU-migranter. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Malmö

Nu försvinner 40 sovplatser för EU-migranter

6:00 min

I tre månader har pingstkyrkans Europaporten i Malmö fungerat som akutboende för utsatta EU-migranter. Nu stängs mässlokalerna för dem, och många av de boende oroar sig över var de ska ta vägen.

I den stora mässhallen står tältsängar uppställda med två meter höga vita skiljeväggar emellan. Som mest har ett 40-tal utsatta EU-medborgare sovit här om nätterna den senaste tiden. Men nu håller möblemanget på att packas ihop.

– Vi har haft mellan 25 och 40 boende per natt. 40 har varit vårt maxtak, och det har det främst varit nu under februari månad, säger Tobias Ellbrandt, verksamhetsansvarig på Vinternatt Malmö.

Så behovet har funnits?

– Absolut, och tanken var ju att det skulle vara under den här kallaste perioden.

Eftersom boendet funnits i en enda stor sal har man försökt dela upp män och kvinnor så att de får sängar i vardera ände av lokalen, förklarar han. Han tycker att det fungerat väldigt bra.

– Från början, om jag ska vara lite krass, hade jag trott att det skulle bli lite stökigare. Men det har varit otroligt skötsamma människor, fantastiska möten när man suttit och pratat med dem. Väldigt ordningssamma, de har bäddat sängarna på morgnarna trots att de absolut inte behöver det!

Nu känner Tobias Ellbrandt ett visst vemod även om det hela tiden varit överenskommelsen att härbärget skulle vara öppet i tre månader. Nu ska det åter bli mässverksamhet i lokalen, förklarar pastor Andreas Wessman.

De som har bott här, vet de var de ska ta vägen när det blir minusgrader och snö imorgon?

– Nej, det råder en stor oro i gruppen, det gör det, när man samtalar med dem, säger Andreas Wessman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista