Micke Kinning
Micke Kinning leder Röda Korsets projekt "Medmänniska nu". Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Vellinge

Nytt projekt ska bli brygga in i samhället

3:36 min

Genom åren har Vellinge fått kritik för att de varit mindre angelägna att ta emot flyktingar i kommunen. Nu ska ett nytt integrationsprojekt ta vara på invånarnas engagemang.

Från och med i dag, den 1 mars, träder en ny lag i kraft i Sverige som innebär att alla kommuner blir tvungna att ta emot flyktingar.

En kommun som fått ta emot mycket kritik för att de tagit emot för få flyktingar är Vellinge. Nu ska ett nytt integrationsprojekt ta vara på Vellingebornas engagemang.

Integrationsprojektet har namnet ”Medmänniska nu” och är precis i startgroparna.

– Det finns en enorm kraft i kommunen och massor av människor med erfarenhet som vill göra någonting. Det känns oerhört positivt, säger projektledaren Micke Kinning.

Enligt prognosen för 2016 ska 150 ensamkommande barn och unga och ytterligare 150 flyktingar i övriga kategorier komma till Vellinge kommun.

– Men vi har boenden igång och många ensamkommande killar i kommunen redan nu.

Syftet med projektet är att matcha volontärer med nyanlända. Tanken är att volontärerna ska fungera som en slags brygga in i samhället.

– Vi vill göra det som inte är myndighetsrelaterat. Det handlar mycket om att ta dem från sitt HVB-hem och ut i samhället. Det kan vi göra bara genom att vara goda medmänniskor, säger Micke Kinning.

Samtidigt handlar det om att hjälpa till med alla vardagliga saker och ting som vi tar för givet i Sverige, fortsätter han.

– Många grejer vi gör i våra liv görs per automatik. Om man aldrig har handlat i en svensk matbutik tidigare vet man inte exakt hur det går till. Vi ska hjälpa till med allt sådant.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista