Jan Mark och Susanna Santrac. Foto: Felicia Frtihiof/Sveriges Radio
Dramatikern Jan Mark och skådespelaren Susanna Santrac tycker att samarbetet är det bästa med uppsättningen. Foto: Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Malmö/Lund

De gör poetisk teater av erfarenheten av flykt

7:09 min

Med "Jag går över gränsen men är ändå kvar" har skådespelarna Susanna Santrac och Zeljko Santrac från Teater Theatron formulerat sina egna erfarenheter av flykt. Dramatikern Jan Mark fick uppdraget att ge deras berättelse rytm och musik.

Susanna Santrac driver Teater Theatron tillsammans med sin make och kollega Zeljko Santrac. De kom själva till Sverige på flykt undan kriget i Serbien på 90-talet. Skådespelarna har tidigare dramatiserat sina erfarenheter av att gå över gränser med hjälp av Jan Mark. Men den här gången var det annorlunda.

– Den här gången fick jag stränga order: gör intervjuer, men gör det på ett förhöjt plan. Mycket högre grad av poesi, vers, rytm. Den här gången präglar det hela föreställningen - rytm och musik, säger Jan Mark.

Vad får det för extra dimension i samtalet?

– Jag tror det fördjupar bilden av de här människorna. Det handlar om människor som har drömmar. Det kan man uttrycka så fint i musik. Människor som älskar.

Kan det vara den dimensionen som saknas i nyhetsrapporteringen kring människor på flykt?

– Dessvärre ligger det ju lite i människans natur att när man ser något hela tiden i nyhetsrapporteringen går det väldigt snabbt. Till slut upplever jag själv att jag inte riktigt kan reflektera och relatera, säger Susanna Santrac.

– Jag tror att man med hjälp av kultur som redskap kan röra vid andra delar hos människan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista