Lunds universitet
Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Lund

Polisen tvingar studentnationer att ha ordningsvakter

2:01 min

I alla år har nationsverksamheten i Lund ansetts vara riktad mot ett slutet sällskap. Men studenterna vid Lunds universitet är alldeles för många för att ses som en begränsad krets. Nu kräver Lundapolisen att nationerna söker danstillstånd och anställer ordningsvakter.

Joakim Nyberg, kommunpolis vid Lundapolisen, menar att förändringen varit på gång en tid. Att den blev av just nu var mest en slump, enligt honom.

– Vi gör ju bedömningen enligt ordningslagen att man vänder sig till en så vid krets när det gäller nationerna att det är att likställa med offentlig dans, säger han.

Senast den 31 mars ska de 13 berörda nationerna ha inkommit med ansökningar till danstillstånd. Annars måste de upphöra med klubbverksamheten, lyder beskedet från polisen.

Fredrik Grotte, är ordförande i kuratorskollegiet som representerar tolv av nationerna. Han tror att förändringen kan slå hårt mot nationerna som i många fall har pressade budgetar att förhålla sig till.

– I och med att vi är ideella organisationer har vi inte så stora marginaler att jobba med och det är inte jättemånga som har så mycket utrymme i budgeten att man kan hitta motsvarande 10 000 kronor i månaden att lägga på att betala ordningsvakter för, säger han.

Att professionella ordningsvakter skulle sköta uppdraget bättre än de värdar som nationerna i dag använder sig för ger han inte mycket för.

– Frågan är om riktiga ordningsvakter kommer att bidra till en tryggare miljö. Det är väldigt lite stök och slagsmål ute på nattklubbarna i nationslivet. Det händer inte, så det känns lite oprovocerat, säger Fredrik Grotte.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista