Lund kraftsamlar mot våldsbejakande extremism
1 av 2
Lund kraftsamlar mot våldsbejakande extremism. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Joakim Nyberg polisen Lund
2 av 2
Joakim Nyberg är polisens samordnare i Lund. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Lund

Lund kraftsamlar mot extremism

2:57 min

Lunds kommun vill förebygga våldsbejakande extremism. Bland annat så ska man ha informationsträffar och dela ut broschyrer till skolungdomar.

Under eftermiddagen har kommunen haft föreläsningar med personer från Nationella samordnarens kansli. Anställda inom vård, skola, polis och andra som kommer i kontakt med ungdomar var på plats för att få bättre kunskap om hur man kan nå dom som är i riskzonen.

– Det viktigaste är att man ser till att bland annat skolpersonal har förmågan att upptäcka när ungdomar är på väg in i de här förhållandena och vad man kan göra åt det, säger Daniel Norlander, sekreterare på Nationella samordnarens kansli.

Ett bra exempel

Enligt honom så är Lund ett bra exempel på hur man lyckats få samarbetet att fungera bra mellan skola, polis och ungdomsverksamheter i kommunen.

– Lund var tidigt ute med det här arbetet. Vi brukar framhålla dem som ett gott exempel på att förebygga våldsbejakande extremism.

Rekrytering till IS

I samband med att två lundabor, 17 och 21 år rest ner till Syrien för att ansluta sig till den Islamiska Staten blev det viktigt för kommunen att nå ungdomar som riskerar att ansluta sig till våldsbejakande extremistiska organisationer. Man tog i höstas fram en handlingsplan för hur man skulle kunna nå ut till ungdomar bättre och vad som konkret behöver göras för att sprida kunskap och fånga upp personer som ligger i riskzonen.

– Jag tror det är oerhört viktigt att vi tar upp det här på bordet, de som jobbar inom skola och vård måste veta hur det ska hantera såna här fall. Vi kommer trycka upp foldrar, ha informationsmöten och vi har både ett regionalt och nationellt nummer som man kan ringa om man har frågor eller är en orolig anhörig, säger polisens samordnare i Lund, Joakim Nyberg.

Viktigt med sunda aktiviteter

Några av tecknen man som anhörig eller anställd kan titta efter är bland annat klistermärken på en skola i en viss politisk eller religiös riktning, olaglig verksamhet eller till och med hets mot folkgrupp.

På plats för att ta del av föreläsningen är Lina Trygg och Torbjörn Lundquist från Fältgruppen i Lund som bägge tror att det kommer bli lättare att samverka.

– Vi kan påverka eftersom vi erbjuder sunda schyssta aktiviteter för de ungdomar som vi möter och försöker få in så mycket friskt i de vi möter som ligger i riskzonen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista