Bilden är ett montage av dels en bild på person som talar i telefon, dels en bild på kor i en ladugård.
Mjölkjouren har öppnat och håller öppet året ut. Foto: Foto: Janerik Henriksson och Lars Pehrson/SvD/TT. Montage: P4 Dalarna.
Skåne/Sverige

Mjölkbönder får stöd på eget nödnummer

0:33 min

Nu har Sveriges mjölkbönder en egen hjälplinje att ringa. Mjölkjouren startade igår och dit kan mjölkföretagarna ringa för att få ekonomisk rådgivning, produktionsrådgivning och stöd av psykolog.

Mjölkbönder står idag inför svåra ekonomiska utmaningar. Därför har Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, startat en hjälplinje dit mjölkbönder kan ringa för att få stöd och råd.

Eric Wallin driver en mjölkgård i Kattarp och han är positiv till initiativet.

– Det är många som går på knäna idag, särskilt nystartade. Man ser i lantbrukspressen idag att det är många stora mjölkgårdar i Sverige som är till salu och det säljs både djur och gård och allt. Så det är konkursbo. Det är en väldigt tråkig utveckling, vi är inte ens självförsörjande på mjölk i Sverige idag.

LRF har sett ett stort behov av stöd bland sina medlemmar och bara igår kom det in fem samtal.

– Tanken med det här är att finns ett nummer man kan ringa och sen bli slussad till rätt hjälp. Till exempel rådgivning eller samtalsstöd, säger Maria Mehlqvist, regional samordnare för Mjölkjouren.

För att de inte ska ta livet av sig själva, helt enkelt

Eric Wallin är positiv till initiativet men anser att det krävs mer drastiska förändringar för att mjölkbönderna ska kunna överleva.

– Detta är ju en akutåtgärd för att de inte ska ta livet av sig själva, helt enkelt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista