Torbjörn Tegnhammar moderat oppositionsråd i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
1 av 2
Torbjörn Tegnhammar, moderat oppositionsråd i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: Dimitri Lennartsson/SR
2 av 2
Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: Dimitri Lennartsson/SR
Malmö

M om förslaget på ny organisation: "Äntligen!"

0:31 min

Det har bara gått tre år sedan den förra omorganisationen. Nu vill Malmös rödgröna styre avskaffa de fem stadsområdesnämnderna.

Det rödgröna förslaget handlar om att vård och omsorg samt individ- och familjeomsorgen ska styras från en central organisation istället för nämnderna i Malmös fem stadsområden.

– Jag ser att vi behöver ta ett nytt grepp för att garantera att Malmöborna får den service och välfärd de behöver och för att Malmö stad ska vara en attraktiv arbetsgivare, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande till Sydsvenskan.

Tanken är att en centralisering ska hjälpa Malmö att klara den kraftiga befolkningsökning som följer på flyktinginvandringen. Förhoppningen är att bromsa ökande utgifter, hejda hög personalomsättning bland socialsekreterare och hjälpa fler som är beroende av socialbidrag att få en egen försörjning.

Förslaget välkomnas av den moderata oppositionen i Malmö.

– Äntligen! Det är på tiden att detta sker. Vi har varit kritiska redan inför införande av stadsdelsorganisationen, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

– Idag upplever många att det är otydligt vilka är det som styr över äldreomsorgen och socialtjänsten. Vi ser också att de här verksamheterna har enorma problem. Vi behöver komma till rätta med de här frågorna och få upp dem på högsta politiska nivå. Det sker bättre med en central facknämnd som sköter socialtjänsten än att det är fem stycken som gör det, fortsätter han.

Liberalerna i Malmö är också positiva till förslaget.

– Äntligen har den styrande minoriteten insett att en centralisering av våra viktiga verksamheter är vad som behövs för att möta befolkningsökningen och säkra likvärdigheten i Malmö, säger Fredrik Sjögren (L), gruppledare Malmö kommunfullmäktige, i ett pressmeddelande.


FAKTA:

Stadsområdena Söder, Norr, Öster, Väster och Innerstaden ansvarar för individ- och familjeomsorgen, vård och omsorg samt lokal kultur- och fritidsverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista