Taxiföraren Nick som gått över till Uber tillsammans med Sverigechefen Alok Alström. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Taxiföraren Nick som gått över till Uber tillsammans med Sverigechefen Alok Alström. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Nu kommer Uber till Malmö

2:06 min

Idag lanseras den kontroversiella taxiverksamheten Uber i Malmö. Tjänsten fungerar som en app där man kan få tag på den förare som finns i närheten. Men Malmös taxiförare tar etableringen med ro.

Företaget har, eftersom det kräver mindre administration, ofta kunnat lägga sig prismässigt lägre än sina konkurrenter och det är något som oroar delar av taxibranchen.

Ubers Sverigechef Alok Alström tror dock inte att de etablerade taxichafförerna behöver oroa sig.

– I och med att vi går in på en annan prisklass och det är en annan tjänst så ändrar det ett beteende hos dem som idag åker kollektivt eller med bil. Så vi ser det inte som att vi är med och slåss om samma kaka utan kakan blir större, säger han.

Fullt försäkrade

Tjänsten som Uber idag lanserar i Malmö heter Uber X. Alla förare är fullt försäkrade och har taxilicens från Transportverket. I Göteborg och Stockholm finns däremot den omtalade och kritiserade tjänsten Uber Pop, en så kallad samåkningstjänst där förarna inte behöver ha licens eftersom de endast samåker med sina passagerare. Det är den tjänsten som det generellt finns en oro för bland taxiförare runt om i landet.

– Samåkning är ett nytt fenomen, det här är bara en pilottjänst som vi testar Göteborg och Stockholm just nu. En ny tjänst väcker så klart frågor och de frågorna tittar vi också på, säger Alok Alström.

Alok Alström säger att det var ett naturligt steg att nu etablera sig i Malmö. De har haft många som hört av sig under året och undrat när Uber kommer till Malmö.

Ingen större oro

Av de taxiförare som P4 Malmöhus pratat med verkar få veta om att Uber lanseras idag och någon större oro verkar det inte heller väcka.

– Vi har redan bra och billiga priser här, så det blir det de får konkurrera om, säger Ertan som kört taxi i Malmö i många år.

Nick är en av de taxiförarna som valt att gå över till Uber. Han ser fram emot att köra för Uber och framförallt så känner han sig tryggare.

– Man vet helt enkelt vem det är man har i baksätet, säger han.

Båda ger feedback

Efter att man har åkt med en förare kan den som åkt ge föraren negativ eller positiv feedback genom appen och föraren kan även ge dig som åkt ett bra eller dåligt omdöme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista