En äldre kvinna med rollator sitter på en bänk i en korridor. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Helsingborg

Träffpunkter för äldre läggs ned när kommunen ska spara

1:19 min

Fem av Helsingborgs träffpunkter för äldre ska läggas ner för att spara in pengar i kommunen.

– Den huvudsakliga anledningen är att vård- och omsorgsnämnden gjorde ett minus på 45 miljoner kronor förra året och för att vara ansvarstagande och få en ekonomi i balans måste vi tvingas ta en rad tuffa beslut framöver, säger Jonny Cato Hansson centerpartistiskt kommunalråd och ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

Det är Tågaborg, Husensjö, Rosenknoppen, Gröna huset och Banckska villan som försvinner. Jonny Cato Hansson vill inte svara närmare på varför just dom fem träffpunkterna läggs ner utan hänvisar om och om till en utredning.

Socialdemokraten och oppositionsledaren i Helsingborg Jan Björklund är däremot helt emot att spara in pengar på träffpunkter för äldre.

– Äldreomsorgen i Helsingborg är underfinansierad. Vi måste få in mer pengar i verksamheten. Att skjuta in sig på träffpunkterna som är en sådan viktig del för äldre i Helsingborg. Det är också så att de fyller en viktig social funktion. Vi har ju en ambition att äldre ska kunna bo kvar längre i sina hem och där fyller träffpunkterna en viktig funktion, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista