Salahuddin Barakat, imam och ordförande för Islamakademin i Malmö. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Salahuddin Barakat, imam och ordförande för Islamakademin i Malmö. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio

Tvister om islamsk brudpenning ökar

Imam: "Bra att det finns instanser som kan lösa det rättsligt"
3:36 min

Tingsrätter runt om i landet har de senaste åren fått in allt fler ärenden som rör tvister kring utbetalning av så kallad islamsk brudpeng, mahr. Ett av de senaste fallen rör en kvinna i Malmö som kräver 110 guldmynt från sin före detta make. Nu har Högsta domstolen satt igång arbetet med att ta fram en vägledande dom.

– Det är en ekonomisk transaktion, ett kontrakt man åtagit sig. Jag tycker att det är bra att det finns instanser i samhället där man kan lösa det rättsligt, säger Salahuddin Barakat, imam och ordförande för Islamakademin i Malmö.

Mahr är en slags brudgåva vars traditionella syfte var att mannen skulle visa att han var redo att ta ett ekonomiskt ansvar för ett hushåll, men också för att ge bruden en ekonomisk start på äktenskapet. Mahr brukar delas upp i en del som kvinnan får i början av äktenskapet och en del som hon kan lösas ut vid ett senare tillfälle.

Symboliskt värde

Rent religiöst är mahr symboliskt, men dess innebörd har förändrats i olika kulturer och i dag förekommer det äktenskap med flera hundra tusen dollar eller flera kilo guld i mahr. Men det finns också de som går emot detta och har en symbolisk mahr utan något större ekonomiskt värde.

I de flesta svenska mahr-ärenden som nåt landets domstolar rör det sig vanligtvis om ett hundratal guldmynt, precis som i det aktuella målet i Malmö tingsrätt där en kvinna kräver 110 guldmynt från sin ex-make. Att just guldmynt är vanliga beror på att guld är en stabil valuta.

Rötter i sharialagar

Det var nyligen som Högsta domstolen beslutade att ta upp mahr-målet, detta efter att man sett att ärendena blivit allt vanligare i svenska tingsrätter och att domstolarna bedömt olika. Mahr har sin grund i den islamska sharia-lagen och förekommer i muslimska länder. Men enligt Stefan Wahlberg, chefredaktör på tidningen Dagens Juridik, är det inte kontroversiellt att landets domstolar kan komma att döma enligt sharialagen.

Det är inte så kontroversiellt i juridisk mening, det handlar om att lösa en tvist. Men rättsläget är oklart, till och med professor tvistar om vad som ska gälla i det här sammanhanget.

– Sen kan jag förstå att det framstår som kontroversiellt när man hör att svensk lag inte ska tillämpas i svensk domstol, men faktum är att vi har en lag som ger möjlighet till just detta, säger han.

Salahuddin Barakat anser att det är bra att de svenska domstolarna tar hänsyn till landets muslimska invånare.

– Vi har ju redan vigslar och liknande som beaktas av svenska domstolar och det lär bli mer eftersom Sverige blir ett mer mångkulturellt samhälle. En stor del av medborgarna i Sverige är muslimer och det kan vara relevant att beakta deras omständigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".