Migrationsminister Morgan Johansson.
Migrationsminister Morgan Johansson. Foto: TT

Tillfälliga gränskontrollerna förlängs

1:11 min

Sveriges regering kommer i morgon förlänga de tillfälliga gränskontrollerna i ytterligare 30 dagar, meddelade migrationsminister Morgan Johansson i samband med ett nordiskt migrationsministermöte i kväll.

De tillfälliga gränskontrollerna infördes i november för att minska inströmningen av asylsökande till Sverige. 

– Vi behöver de kontrollerna alltjämt. Vi ser att det fortfarande är en risk för ordning och inre säkerhet om vi skulle häva dem, säger Morgan Johansson till Ekot.

Trots att det nu bara kommer några hundra asylsökande?

– Ja, men vi ser ju alla vad som händer på kontinenten.

– Det är inte bara situationen i Grekland, där det har kommit 100 000 hittills i år, utan också i Tyskland dit det bara i januari kom nästan 90 000. Vi vet att det är flera hundra tusen i Tyskland som uppehåller sig där men som inte söker asyl där, säger migrationsministern.

– Vi är rädda för att om vi skulle häva de här kontrollerna, att vi då ganska snabbt skulle komma tillbaka till samma situation som i höstas. Dit vill vi inte igen.

De svenska gränskontrollerna har i vinter inneburit minskad tillströmning av asylsökande även till Finland och Norge.

Vid kvällens nordiska migrationsministermöte på Arlanda diskuterades även bland annat återsändande av asylsökande som inte har fått uppehållstillstånd. Ministrarna vill öka samordningen i Norden när det gäller att effektivare kunna skicka tillbaka personer till framför allt Afghanistan och Irak.

Den ansvarige finske ministern, Petteri Orpo, tog upp Finlands oro för migranter som har börjat komma in i landet via Ryssland. I höstas kom över 4 000 asylsökande till Norge via Ryssland, men sedan den så kallade "arktiska flyktingrutten" stängdes igen i slutet av november 2015 har migranter i stället börjat komma över till Finland.

– Jag är mycket oroad över detta nya fenomen. Från Ryssland till Finland kommer 20 illegala migranter varje dag, säger inrikesminister Orpo till Ekot.

Den finska regeringen försöker nu förhandla med ryska myndigheter om den här nya migrationsfrågan. Den finske ministern bad idag sina nordiska kollegor om stöd i ärendet.

– Riskerna i framtiden är mycket höga, för där finns faktiskt miljoner tredjelandsmedborgare i Ryssland. Därför behöver vi en lösning med Ryssland för vår gräns, säger Orpo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista