Bahareh Andersson
Bahareh Andersson. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Sverige

"Problem att blanda in religion i svenska lagar"

Hör debattören Bahareh Andersson
3:15 min

Den muslimska traditionen mahr, en brudgåva vid giftermål, skapar förvirring i det svenska rättsväsendet. Vid skilsmässor måste mannen ge tillbaka det exakta värdet av brudgåvan till kvinnan. Enligt debattören Bahareh Andersson är det problematiskt att svenska domstolar ska döma en muslimsk tradition.

Mahr är en rättighet och trygghet vid giftermål för kvinnan. I exempelvis Iran kan kvinnor välja att avstå från mahr för att få igenom sina önskemål, som skilsmässa eller vårdnad av barn.

– Det är inte lätt för kvinnor att begära skilsmässa och då blir mahr ett vapen för bruden, säger debattören och feministen Bahareh Andersson.

I ett sekulariserat land som Sverige uppstår ett dilemma när svenska domstolar ska hantera skilsmässofall med en muslimsk tradition.

– Det kan bli ett problem när man blandar religion i svensk lagstiftning.

I Sverige gifter sig andra och tredje generationens invandrare enligt sina hemländers traditioner. Men när det kommer till skilsmässa bör det göras ett undantag, enligt Bahareh Andersson.

– Vi ska behålla vårt sekulära samhälle och inte blanda in religion. Det finns andra traditioner som har rötter i religion och tillåter vi dem borde vi tillåta mahr, säger hon.

Men det finns inga enkla lösningar för exakt hur mahr bör behandlas i Sverige.

– Jag vet inte hur juridiken ska fylla den funktionen. Det kan vara att utländska regler aktualiseras i undantagsfall, säger Bahareh Andersson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".