Håkan Jönsson, docent i etnologi på Lunds universitet.
Håkan Jönsson, docent i etnologi på Lunds universitet. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Vad berättar din matlåda om dig?

”Kan markera individualitet”
2:39 min

Din matlåda kan berätta en hel del av oss. Håkan Jönsson är docent i etnologi på Lunds universitet, med maten i fokus och hur synen på mat förändras.

En matlåda med linsgryta och några kycklinglår kan berätta att man är en representant för en urban stadsbo verksam inom mediebranschen, som vill visa att man är medveten om miljö och hälsa utan att gå till överdrift.

Ett par rejäla bitar fläskpannkaka och lingonsylt hade kanske berätta att man denna dag kör litet retro och just har kollat på Historieätarna.

– Matlådorna på fabriken kan innehålla litet tyngre mat, som potatis och korvgratäng, det behövs om man har ett litet tyngre jobb, säger Håkan Jönsson.

Mat är det bland det viktigaste uttrycksmedlet vi har.

– Det är det som binder oss samman socialt, och även en av få gånger vi gör något som påverkar vår kropp. Man kan använda det som att markera individualitet i gruppen, säger Håkan Jönsson.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".