Hästar i vatten. Det är inte alla hästar som gillar sällskap.
Det är inte alla hästar som gillar sällskap. Foto: Scott Neville/TT
Skåne

Domstol ger rätt till ensam ponny

Hästar behöver kompisar, anser Länsstyrelsen som krävde att ägaren skulle ordna sällskap till sin ensamma ponny. Men Förvaltningsrätten ger ägaren rätt och menar att hänsyn måste tas till att ponnyn inte verkar må dåligt över att gå ensam i sin stora hage.

Det var i januari i år som Länsstyrelsen i Skåne krävde att ponnyns ägare inom tre veckor skulle ordna ett sällskap till sitt djur. Enligt djurskyddslagen är det nämligen krav på att hästars sociala behov tillgodoses.

Hästar anses ha ett stort behov av social kontakt men också av utbyte med andra hästar eller i vissa fall andra djur som kor eller får.

Men detta gäller inte den aktuella ponnyn, menar dess ägare och uppger att ponnyn inte uppskattar andra hästars sällskap utan istället blir aggressiv gentemot dem.

Ägaren, som haft sitt djur i 25 år, försäkrar att djuret får mycket social kontakt med människor och att ponnyn mår bra och njuter av livet.

Förvaltningsrätten konstaterar att det inte framgår något annat än att ponnyn är välmående och upphäver därför Länsstyrelsens beslut om föreläggande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista