Ada Berger Liv Strömquist
Ada Berger och Liv Strömquist. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Malmö

Kvinnligt åldrande i fokus

"En åldrad Marilyn Monroe är med som en slags utopi"
4:05 min

Varför är det svårt att vänja sig vid att inte längre vara ung och varför fick tidernas största sexsymbol Marilyn Monroe aldrig själv orgasm? Det är två av frågorna som lyfts i nya pjäsen "Blod och Eld" på Malmö Stadsteater.

Liv Strömquist har författat ett tragikomiskt körverk tillsammans med Ada Berger och Erik Hjärpe.

– Pjäsen handlar om att lämna en ung identitet och att vara på väg till någonting annat, säger Ada Berger.

Ett av pjäsens fokus är kvinnligt åldrande. Att både Ada Berger och Liv Strömquist själva börjar närma sig 40-årsåldern har bidragit till pjäsens innehåll.

– Mellan 20 och 30 kan man tänka att hela ens liv är oändligt. Men efter det och för att jag snart närmar mig 40 tänker jag på ett annat sätt. Det finns en slutstation och vi ska alla dö. Men hela mänskligheten håller på med en slags kollektiv förträngning av döden, säger Liv Strömquist.

"Blod och Eld" spinner vidare på Liv Strömquists bok "Kunskapens frukt" som handlar om det kvinnliga könets kulturhistoria. I pjäsen diskuteras även den mytomspunna Marilyn Monroe och det faktum att hon aldrig själv fick orgasm.

Urpremiär är lördagen den 12 mars på Intiman i Malmö.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".