Foto: Gunnar Brink
1 av 2
Foto: Gunnar Brink
Foto: Gunnar Brink
2 av 2
Foto: Gunnar Brink
Sverige

Hjärnmaskin hjälper skånska golfare

8:41 min

Mushin och quiet eye. Det är begrepp som i framtiden kan komma att bli allt viktigare inom idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet.

Begreppen syftar på det tillstånd som man vill uppnå inför ett slag i golf eller ett skott i skidskytte eller en straff i fotboll med mera.

Vad det handlar om är en maskin som mäter hjärnverksamhet inför en aktivitet som kräver så mycket koncentration och avspändhet som möjligt.

– Än så länge är det här ett allt vanligare träningsredskap inom golfen men egentligen går det att använda inom i stort sett all idrott. Och även utanför idrotten, säger golftränaren Patrick Oderling. Han är ansvarig för golfutbildningen på Golfgymnasiet i Landskrona och Sveriges enda certifierade tränare för hjälpmedlet som går under namnet Focus Band.

Flera inom golfen har upptäckt denna metod och den mest kända är världstrean Jason Day som använt i all golfträning de senaste fyra åren. Ursprunget är liksom Day från Australien.

En av dem som använder maskinen regelbundet är Europatourspelare Jens Dantorp från Malmö.

– Jag trodde att det var rent hokus-pokus först men märkte snart att det hjälpte mig. Man lär sig hur man ska göra för att rensa hjärnan från alla tankar inför ett slag och det betyder bättre bollträff och mindre spridning på slagen, säger Jens Dantorp.

Mushin är japanska och betyder ingen tanke och det är precis vad man vill uppnå inför slaget. Det andra begreppet är quiet eye och innebär att man vill uppnå sig lite ögonrörelse som möjligt. Det är det som Jason Day strävar efter med sin rutin inför ett slag. En rutin som ofta kommenterats som väldigt speciell och långsam på touren. Rör sig ögat lite är tankeverksamheten också låg så även det är ett medel att hamna i den så kallade zonen.

Patrick Oderling är övertygad om att det här kommer att få en spridning inte bara till eliten inom golf utan också till medelgolfare, friidrottare och många fler under de närmaste åren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista