En kvinna sitter med sitt barn i knät och läser ur en bok.
1 av 2
Therese Latif läser mycket för dottern Eliiana, och är med i Bokstart. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Tre kvinnor och ett bord sitter i en soffgrupp och pratar.
2 av 2
Carina Nilsson och Maria Eriksson från biblioteket i Landskrona på hembesök med Bokstart. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Landskrona

Fler ska läsa för sina bebisar

"Man får prata om böckers betydelse"
3:44 min

Att läsa för sina barn redan när de är spädbarn har visat sig stimulerar deras språkutveckling, och gör dem senare till goda läsare. Därför ska fler i Landskrona nu inspireras till att läsa för sina små barn.

Biblioteket har nämligen tackat ja till ett pilotprojekt som visat sig vara uppskattat av deltagarna.

En av dem är Therese Latif som är tacksam för att hon får vara med tillsammans med sin lilla dotter.

– Det har öppnat nya väger för mig, för jag har fått diskutera med andra föräldrar om barnböcker. Sedan ser jag det som en chans att introducera andra föräldrar, dels för de här böckerna. Men även att besöka biblioteket. För det är många som inte gör det, och för mig är biblioteket en skatt, säger hon.

Programmet som Therese Latif är med i riktar sig alltså till föräldrar med små barn och innebär att barnhälsovård och folkbibliotek samverkar för att nå dem med just inspiration och information kring läsning. Deltagarna är slumpmässigt utvalda och av dem i Landskrona som fått frågan om att delta har hela 70 % velat fortsätta efter första mötet.

Projektet som fått namnet Bokstart går ut på hembesök där man uppmuntrar föräldrar till att läsa högt, sjunga, rimma och samtala med sitt barn. Föräldrarna får samtidigt information om barns språkutveckling, och om vad folkbiblioteket kan erbjuda. Det första besöket sker när barnet är ett halvår gammalt, och det andra när det fyllt ett år.

I Landskrona är all verksamhet på folkbiblioteket, som till exempel teaterföreställningar och filmvisningar gratis. Men det är det inte alla som känner till. Maria Eriksson, bibliotekarie i Landskrona som är en av dem som gör hembesök med Bokstart, tycker att projektet på så sätt också lockar in människor till biblioteket som kanske annars aldrig tagit sig dit.

– Det är ganska många familjer som vi har varit hos som inte har varit på biblioteket. Som har tänkt att det inte är något för dem, men som blivit positivt överraskade. Vi har kunnat berätta att vi har böcker på olika språk som de inte vetat om. I några fall har vi faktiskt mött familjerna samma dag eller dagarna efter inne på bibliotekets barnavdelning, säger hon.

För Therese Latif är dottern Eliiana det tredje, barnet. Böcker har Therese alltid varit intresserad av, och hon har läst mycket för sina barn. Trots det känner hon att projektet ger massor. Inte minst att det bjuder in till intressanta samtal, men hon tycker att projektet skulle vara perfekt för nyblivna föräldrar som kanske inte har koll på barnboksvärlden.

– Det hade passat nyblivna föräldrar som kanske inte vet vilka böcker som passar deras barn, och vilka böcker som finns. Det som är bra med att folk från biblioteket kommer hit är att man får en chans att prata. Det är inte bara böcker vi pratar om då, utan även om böckers betydelse, säger hon.

Initiativet till Bokstart Sverige kommer från Kulturrådet som vill göra en nationell satsning för att stödja små barns språk- och läsutveckling.

Hembesök av bibliotekspersonal har visat sig vara ett framgångsrikt arbetssätt i bland annat Danmark och England.

Sedan förra året pågår pilotprojekt i stadsdelar i Göteborg, Södertälje, och alltså nu även i Landskrona.

Är det inte lite överdrivet att börja fokusera på barns språkutveckling när de bara är 6 månader gamla?

– Ju tidigare man som familj försöker få med det här i vardagen med språket, att prata, sjunga och läsa böcker, desto bättre. Det är en rolig och bra vana som inte går att börja för tidigt med, säger Maria Eriksson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".