Nikita Glasnovic
Nikita Glasnovic i träningslokalen i Malmö. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
#vägentillrio

Nu börjar Nikitas resa mot Rio

3:27 min

I en mörk källarlokal i Malmö har taekwondoklubben Togyie sin träningslokal. 21-åriga Nikita Glasnovic, som ska tävla i OS i Rio de Janeiro i augusti, är där och tränar nästan tre gånger per dag.

Nikita har tränat taekwondo sen hon var fyra år. Hennes pappa hade en taekwondoklubb då och hela familjen var involverad i sporten.

– Man skulle kunna säga att jag kom dit direkt efter BB, säger Nikita och skrattar.

I början var det mest lekar och lätta övningar och Nikita tyckte det var väldigt roligt att titta på när de äldre barnen tränade. Hon minns inte när hon egentligen började tävla men hon kommer ihåg första tävlingen.

– Det jag minns bäst är den stora pokalen. Jag minns att jag väldigt gärna ville ha den, att vinna tävlingen var egentligen inte så viktigt bara jag fick pokalen.

Jag trodde att det bara var de större tjejerna och killarna som kunde vinna men så vann jag.

Hela källaren är full med pokaler eftersom inte alla får plats i rummet. Den hon vann första gången har hon inne på sitt rum.

– Det är min favoritpokal för det var den första jag vann, fortsätter hon.

Hela familjen är med

Nikitas lillebror tränar också taekwondo. Han är fem år yngre och började träna ännu tidigare än Nikita. Hon tror att han har mycket mer talang än henne och säger att hon har tränat mycket hårdare.

– Jag är inte en talang, jag har kämpat och tränat varje dag och det är det som gjort mig bra. Ordet talang är jag allergisk mot, i alla fall när det kommer till mig själv.

Missade ett år under gymnasiet

Under gymnasietiden fick Nikita mycket stöd från sina lärare. De pusslade och fixade så att hon skulle kunna åka på så många tävlingar hon kunde.

– På det stora hela rör det sig om ungefär ett år som jag missade i skolan men jag gick ändå ut med toppbetyg.

Det var många som sa till Nikita att hon missade mycket under tonårstiden men Nikita håller inte med. De sakerna som alla andra gjorde var hon inte intresserad av och hon tycker att hon fick uppleva så mycket mer.

Jag har inte förlorat någonting, jag har bara vunnit. Tänk bara på alla resor jag fått göra genom åren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista