Kryp maskar insekter insekt mask småkryp
1 av 2
Åsa Ståhls maskkompost. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Maskkompost maskar mask utställning konst
2 av 2
Zeenath Hasan, Åsa Ståhl och Petra Lilja. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Skåne

Gillar du konsten att äta mask?

4:31 min

Maskkomposter och maskar i matlagning. Det är två inslag i en ny konstutställning som under ett år ska visas i ett galleri i Malmö.

Utställningen har som syfte att visa upp en mer hållbar värld. Det sker med en blandning av konstellationer, samtal och workshops. Just nu består utställningen av maskkomposter.

– Vi har ett jättestort miljöproblem i hela världen med plast, men vissa maskar kan bryta ner plast. Den här lösningen är intressant att titta närmare på, säger galleristen Petra Lilja.

Designforskaren bakom maskkomposten heter Åsa Ståhl. Hon ser potential hos just masken att bli en framtida miljöhjälte.

– Forskning har visat att mjölmasken kan bryta ner plastsorten frigolit. Som designforskare gjorde vi en prototyp av det här.

I studion visar hon upp sin medtagna prototyp, en glasburk med maskar och frigolitbitar. Normalt sett är plast svårt att återvinna, eftersom det delas i mindre bitar och blir till mikroplaster.

– Men en vanlig mjölmask kan bryta ner frigolit och bajsa ut en ren produkt som kan bli en ny bas i jorden, säger Åsa Ståhl.

De senaste åren har insekter och maskar varit på tapeten när det gäller matlagning och hållbarhet. Köttkonsumtionen behöver minskas och ett argument som nämns är att äta insekter. Forskaren Zeenath Hasans bidrag till konstutställningen är hur maskar kan tillagas.

– Vi kommer att servera dem stekt med vitlök som tillbehör, eller packade med koriander, basilika och mynta i en vårrulle, säger hon.

Vad säger Livsmedelsverket?

– De säger att insekter inte får säljas som mat, men andra delar av EU tillåter det. De insekter vi kommer att äta är sådana som fötts upp för att bli mat.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista