Jalle Lorensson, Ann Körling och Ivana Baukart
Jalle Lorensson, Ann Körling och Ivana Baukart Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Malmö

Film, serier och musik i Malmös kultursatsning

”Vill skapa en bättre livsmiljö”
5:12 min

Malmö hamnar på fjärde plats när SVT listat de kommuner som satsat mest pengar på kultur per person. Vår kulturvandring gör ett nedslag vid Friisgatan i Malmö i närheten av Folkets park.

I området finns den nya biografen Panora.

– Den nya kvalitetsfilmbiografen Panora, som invigdes förra året i februari, drivs av Folkets bio i Malmö och har särskilt fokus på film för barn och unga, och olika filmfestiveler, säger Ann Körling, kultursekreterare och filmutvecklare i Malmö.

Kommunfullmäktige har antagit kulturstrategin i Malmö, vilket innebär att alla förvaltningar ska jobba enligt kulturstrategin.

– Kulturstrategin är Malmös satsning som tagits fram tillsammans med Malmös invånare, det fria kulturlivet och regionala aktörer i Malmö. Vi vill skapa en bättre livsmiljö för Malmöborna, säger projektledaren Ivana Baukart, som håller i Malmös kulturstrategi.

Sedan biografen kom till Friisgatan har det bildats ett filmkluster vid Friisgatan, med flera aktörer på plats. Här finns sedan tidigare filmbolag och Filmcentrum syd.

Även Malmö kulturskola finns i närheten i Mazettihuset. Och det satsas inte minst på barnkultur.

– Vi vill nå ut över hela staden med alla ytterområden. Vi har satsat på El sistema, en modell hämtad från Venezuela, som handlar om att ha roligt med musik. Vi åker ut till barnen tre gånger i veckan. Det är en underbar lek med musik, säger Jalle Lorensson, som är chef på Malmö kulturskola.

Malmö är också ett stark seriefäste.

– Malmö är Sveriges seriehuvudstad. Här finns Seriefrämjandet, utbildningen på Serieskolan, och även seriekurser på Kulturskolan, och Seriearkivet som flyttat hit från Lund. Serier tilltalar alla åldrar. Vi lägger inte stora pengar på det, men det är starka aktörer bakom, säger Ann Körling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".