Olof Friman, en av supportrarna som tagit initiativet till "Mjölkkossan".
Olof Friman, en av supportrarna som tagit initiativet till "Mjölkkossan". Foto: Nina Sköldqvist
Helsingborg

Miljoninsamling till HIF

3:04 min

Fotbollssupportrar i Helsingborg har på kort tid lyckats samla ihop en halv miljon kronor till sitt lag.

Det är en handfull vanliga fotbollsentusiaster i Helsingborg som står bakom initiativet till insamlingen "Mjölkkossan". På bara tre veckor har stödgruppen fått ihop en halv miljon kronor som går direkt till den lokala fotbollsklubben HIF.

– Pengarna ska gå till det som klubben behöver, och de vet de själva bäst. Kontot finns hos dem redan. Varje krona man sätter in går direkt till HIF, utan mellanhänder, berättar Olof Friman, en av initiativtagarna.

Det är framförallt privatpersoner men också ett tiotal företag som hittills varit med och bidragit till den ekonomiskt ansträngda klubben. Och Olof Friman och hans supportervänner i "Mjölkkossan" hoppas på fler givmilda händer.

– Klubben har ett hundratal sponsorer, några till av dessa borde vi få in plus att det kan komma till nya sponsorer, säger han.

Målet är att få ihop tre miljoner kronor innan den sista maj. Namnet "Mjölkkossan" har för övrigt en koppling till klubben på mer än ett sätt.

– Det är ett gammalt smeknamn på HIF som de fick när de förr var ute och spelade i landet och drog in mycket pengar. Nu har vi försökt att vända på den ekvationen; dra in pengar till HIF istället, säger Olof Friman.

I HIF är man mycket tacksamma för det privata initiativet.

– Det betyder väldigt mycket. Pengarna är naturligtvis välkomna, men det jag tycker är ännu viktigare är att vi har supportrar som är så engagerade och har ett sådant hjärta för klubben, att de förenas och gör det här för HIF. Det tycker jag är helt fantastiskt, säger Sten-Åke Tjärnlund, ordförande i HIF.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista