Id-kontrollerna på Kastrup startade 4 januari. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Tre veckor med id-kontroller. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Skåne

Inga id-kontroller under sommarveckor

2:23 min

I början av juli upphör id-kontrollerna av resenärer från Danmark. Anledningen är att lagen inte tillåter mer än halvårslånga kontroller, och även vid ett nytt beslut blir det ett glapp på minst två veckor.

Patrik Engström, som är chef för gränspolisen i Sverige, kan inte utesluta att många asylsökande då kommer att ta sig till Sverige.

– Det är möjligt att vi kommer att se minst lika många asylsökande under ett par veckor i sommar, som vi såg i höstas när det var som mest människor, alltså mer än 10 000 per vecka, säger han.

Den svenska regeringen har hittills varit otydlig kring hur länge den anser att de särskilda id-kontrollerna vid Kastrup och de danska färjelägren kommer att behövas.

Men oavsett vad regeringen anser kommer kontrollerna att dras in den 4 juli. Tidigast två veckor senare kan regeringen besluta om nya kontroller. Det är följden av den lag som id-kontrollerna grundar sig på, och som trädde i kraft i början av januari.

Det finns en tidsgräns inbyggd i lagstiftningen. Det beror på att lagstiftningen är rätt ingripande och påverkar väldigt många.

Hur stor påverkan de nuvarande id-kontrollerna haft på antalet asylsökande är enligt Patrik Engström oklart. Men när kontrollerna i sommar kommer att upphöra tror han att man kommer att få en fingervisning.

– Vi har ju sett en avsevärd minskning av antalet asylsökande sedan id-kontrollerna infördes, men de infördes samtidigt som Danmark införde gränskontroll. Det gör att det är svårt att veta vad det är exakt som påverkat asylsökandet i Sverige. Framöver kommer vi nog kunna göra en bättre bedömning av det, säger han.

Tillsammans med Migrationsverket gör gränspolisen konstant analyser om migrationsläget, och enligt Patrik Engström är det inget större som förändrats sedan i höstas när asylsökandet nådde rekordnivåer i Sverige.

– Trycket är fortfarande väldigt, väldigt högt. Jämför man med motsvarande period förra året är trycket mot Europa högre nu än då.

Finns det nyckelplatser i landet som du tror kommer vara mer berörda av fönstret?

– Utan tvekan är det Region Syd. Det är ju Lernacken, Hyllie och Helsingborg. De färjehamnar som tar emot färjetrafik från Danmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista