Björn Ramel överläkare
Björn Ramel överläkare vill att regeringen tänker om. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio

Han kräver att regeringen tänker om

3:07 min

Regeringens förslag till nya asylregler har gått ut på remiss och svaren ska vara inne på torsdag. Nu går flera läkare i Sverige ihop och kräver att regeringen tänker om.

Om förslagen antas av riksdagen innebär de att tillfälliga uppehållstillstånd införs, familjeåterförening försvåras, försörjningskraven skärps och att uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande fall inte längre kommer att tillämpas.

Nu går flera läkare i Sverige ihop och kräver att regeringen tänker om. Man menar på att ovissheten i asylprocessen, lång väntetid som asylsökande och tillfälliga uppehållstillstånd ökar den psykiska ohälsan och försvårar integrationen.

– För de som flyr krig och kommer till Sverige innebär den första tiden att de ska få skydd från krig. Sen behöver de en stor trygghet på flera plan och det kanske inte är så svårt för dem att föreställa sig vad händer om de inte får stanna i landet. Var får jag bo? Ovetskapen innebär en stress som kan reaktivera de svåra uppgifterna de har med sig, säger en av de läkarna som nu höjer rösten är Björn Ramel, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatrin.

Om de nya asylförslagen skulle röstas igenom skulle det enligt Björn Ramel innebära en osäkerhet på flera fronter och skulle kunna leda till självmordsförsök.

– Det jag brinner mest för är de ensamkommande barnen. Det är den mest sårbara gruppen. Ska de få temporärt uppehållsstilstånd och få svårare med familjeåterförening, då tänker jag att det riskerar att drabba dem hårt, säger Björn Ramel.

Kan de återhämta sig?

– Det beror på det som är viktigt är att de erbjuds ett bra stöd i vardagen, familjeåterförening och asyl är en aspekt, men sen att dom får ett bra boende och att de får skolgång som funkar. Kan man bygga den här trygghet? Det är grunden i all traumabehandling egentligen och det är därför de här lagförslagen riskerar slå så illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista