Häststall
Häststall. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Nio av tio drabbade i hästolyckor är kvinnor

1:24 min

Över 1000 olyckor med hästar rapporterades in 2015 och nio av tio drabbade är kvinnor. Det här enligt Djurförsökringsbolaget Agria.

Kerstin Sjöberg från Klippan har ridit sen 70-talet och har hittills inte råkat ut för någon allvarligare olycka. Det finns alltid risker med ett sådant stort djur och det gäller att vara närvarande när det väl händer något.

Att få 600 kilo häst på tån kan tyckas allvarligt men jämfört med många andra kom Kerstin Sjöberg lindrigt undan.

I försäkringsbolaget Agrias statistik för förra året finns förutom hjärnskador och brutna nackar även minst ett dödsfall. Och trots att de försöker informera om vikten av att förebygga skador genom att använda hjälm och stålhätta så menar Kerstin Sjöberg att det alltid kommer att finnas risker.

- Det är 600 kilo i handen när du ska gå ut med hästen och blir den rädd har du inte mycket att sätta emot. Vissa kan till och med vända ändan till och vilja sparka dig, säger Kerstin Sjöberg.

- Även om ryttare är medvetna om att olycksrisken är hög väger fördelarna över, menar Kerstin Sjöberg från Klippan.


Victor Eriksson
victor.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista