n ensam flicka på väg till skolan över en tom skolgård. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sabina Bellanius, huvudskyddsombud Malmö, Eva Olofsson, lärare, Katarina Nivehed, ordförande Lärarnas riksförbund Malmö.
2 av 2
Sabina Bellanius, huvudskyddsombud Malmö, Eva Olofsson, lärare, Katarina Nivehed, ordförande Lärarnas riksförbund Malmö. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Skåne

Allt fler skånska lärare utsatta för våld

4:21 min

Allt fler lärare hamnar i situationer där elever tar till våld mot dem, visar siffror som Sveriges Radio har tagit del av. Under 2015 anmäldes 135 fall av våld mot lärare vilket är nästan en fördubbling jämfört med tre år tidigare.

– Sparkar på benen, svordomar, könsord, boxningar, spottar. Det de inte med ord kan förklara kör de ut de vägarna istället, som ett litet barn, säger Eva Olofsson som är 1-7 lärare i Malmö.

De siffor som Sveriges Radio tagit del av gäller tillbudsanmälningar som gjorts till Arbetsmiljöverket och rör händelser som inträffat i grund- och gymnasieskolor i Skåne. En närmare granskning av händelserna i några enskilda ärenden visar att det rör sig om allt från elever som dödshotar lärare och rektorer till elever som sparkar och biter eller går till angrepp med tillhyggen.

Under 2015 anmäldes 135 fall av våld mot lärare jämför med 71 stycken motsvarande period tre år tidigare. Även antalet anmälda fall av hot mot lärare har ökat med närmare 18 procent under samma tid, visar statistik som Arbetsmiljöverket tagit fram för Skåne.

- Det kan ta tid innan man får en barnskötare eller elevassistent att komma ut och det tar väldigt lång tid innan man får hjälp och stöd på BUP. Det är psykiskt krävande att inte veta om du får en bra dag i skolan med den här eleven eller om det blir en ständig kamp, säger Eva Olofsson.

Vid en händelse på en grundskola i Svedala kommun i december förra året ska en högstadielärare ha misshandlats med knytnävslag i pannan och bröstkorgen. Ett liknande fall anmäldes också i Vellinge kommun i november men där var det ett barn i förskoleklass som slog en lärare med knuten näve rakt över lärarens glasögon varpå dessa gick sönder och orsakade ett blödande jack.

- Det kan vara barn som inte mår bra, som har posttraumatisk stress och annat. Det kan vara barn som har det socialt svårt i sitt hem. Det finns inte bara en anledning. Ibland kan det vara föräldrar som inte klarar sin föräldraroll. Det handlar om respekten för vuxna och att skolan är viktig och att man måste bruka allvar i skolan, det är ofta också ett problem, säger Katarina Nivhede som är ordförande i Lärarnas riksförbund i Malmö.

Men problemet slutar inte där.

- Vi ser ett annat problem som är allvarligt för våra medlemmar. Det är när man som lärare griper in för att stoppa slagsmål och bråk och när man tar i eleverna så blir man anmäld. Vi upplever att arbetsgivaren är dålig på att stå på lärarens sida trots att man har gjort allt vad man kunnat för att stoppa en våldsam situation. Där råkar lärarna illa ut, det är en riskfylld situation idag.

Lärarnas riksförbund i Malmö efterlyser mer stöd till lärare ute på skolorna.

- Våra lärare behöver starka chefer som kan stå bakom dem till man har utrett det som har hänt. Man stänger av lärarna allt för fort, i och med det så tolkar omgivningen det som att läraren är skyldig. Vi skulle vilja ha en annan lösning där, för oftast är det inte läraren som har gjort fel, säger Katarina Nivhede.

Matz Nilsson, förbundsordförande för Skolledarna, håller inte med om att stödet från cheferna skulle vara för dåligt.

– Rektor ska enligt skollagen inta en objektiv ställning och utreda. Vi måste skapa tillit genom att prata med varandra och framförallt agera när incidenter händer. Jag tror inte att det är många rektorer i Sverige idag som drar sig för att göra en polisanmälan när en lärare utsätts för våld eller när en elev utsätts för våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista