Kvinna som dyker i en bassäng.
Kvinna som dyker i en bassäng. Foto: Simon Paulin/TT
Malmö

Skilda badtider vållar debatt

17 min

Är skilda badtider för män och kvinnor ett steg mot jämställdhet - eller precis tvärtom? Åsikterna går isär när det kommunala Hylliebadet i Malmö nu inför kvinnosim i insynsskyddad bassäng en kväll i veckan.

Sedan årtionden är det en självklarhet att kommunala badhus i Sverige är lika öppna för män och kvinnor. Att båda könen får och bör bada tillsammans har inte ifrågasatts på generationer, förrän nu. Det senaste året har det i en rad kommuner runt om i Sverige föreslagits, och ibland införts, särskilda badtider för kvinnor.

Nu senast handlar det om Hylliebadet i Malmö som från och med 15 mars kommer att ha öppet för enbart kvinnor en kväll i veckan, kvinnor som dessutom får bada i en insynsskyddad bassäng.

Det är ett sätt att öka jämställdheten, menar fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr (s). Hon förnekar att det skulle bero på religiösa krav från muslimska grupper och poängterar att den insynsskyddade bassängen byggdes för att tillgodose önskemål från flera grupper, bland annat funktionshindrade. Efterfrågan från kvinnogrupper som vill ha egna tider bidrog emellertid till beslutet.

– Många kvinnor kan inte simma och vill lära sig för att kunna lära sina barn. Männen hittar till badet själva, säger Frida Trollmyr.

Sydsvenskans chefredaktör Heidi Avellan är kritisk. Hon menar att den här typen av skilda badtider är ett sätt att återgå till ett könsseparerat samhälle i Sverige.

– Om hela badet stängs för alla av det ena könet när det andra badar så drabbas alla. Inte bara av att inte kunna bada just där och då, utan av att synen på det motsatta könet blir sned och jämställdhet tar ett steg bakåt i hela samhället. Den jämställdhet som gör vardagen bättre, som gör pappor till lika mycket föräldrar som mammor, som ger kvinnor och män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter, säger Heidi Avellan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista