Toktam Jahangiry
Toktam Jahangiry Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Full aktivitet på kvinnodagen

5:22 min

Toktam Jahangiry har i flera år jobbat för kvinnors rättigheter på olika sätt, och på den internationella kvinnordagen har hon fullt upp med många aktiviteter.

Hon önskar att dagen inte skulle behövas, men krigen i världen motverkar utvecklingen.

– Männen fattar beslut om krig, men kvinnor och barn får lida. I dag vill även många män markera mot detta.

Toktam Jahangiry är ordförande för FN i Malmö och har fullt schema under dagen. Först är det ett seminarium vid Lunds universitet, ”Kvinnor krig och flykt” vid Lunds universitet med olika föreläsare. Sedan väntar stadsdel Väster där hon ska prata om våld i hederns namn.

Under eftermiddagen ska hon vara konferencier på Gustav Adolfs torg i Malmö vid en stor manifestation. Till kvällen ska hon sedan berätta om FN:s arbete och kvinnors situation i världen på Ungdomens hus.

Hon arbetar hårt för kvinnors rättigheter, men tycker inte att det blivit bättre på senare tid.

– Tyvärr på grund av krig i världen så går utvecklingen bakåt. Många kvinnor har dött, och kvinnor används som vapen i kriget och våldtas. Man måste vara vid liv för att kunna visa motstånd. Det är problemet just nu, säger Toktam Jahangiry.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista