Nyanlända asylsökande i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
1 av 3
Foto: Drago Prvulovic/TT
Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för arbetsmarknad, gymnasie- och vuxenutbildning.
2 av 3
Andreas Schönström (S). Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Torbjörn Tegnhammar moderat oppositionsråd i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
3 av 3
Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Malmö

(S): Storstadspilot ska ge fler nyanlända jobb

Hör Andreas Schönström och (M) om förslaget
3:28 min

För att inte så många nyanlända ska misslyckas med att ta sig in på arbetsmarknaden vill det socialdemokratiska kommunalrådet i Malmö Andreas Schönström satsa på en Storstadspilot.

Där ska myndigheterna samordna sina insatser - och de som kommer ska undervisas i svenska och samhällsorientering från första dagen.

Andreas Schönström vill göra Malmö, Göteborg och Stockholm för pilotstäder för satsningen som också innebär att etableringstiden inte ska begränsas till två år och att det ska finnas flexibilitet i anställningsstöden.

– Idén är rätt men den är fel utförd, säger Schönström om dagens system som lett till att två av tre flyktingar som bor i Malmö fortfarande är arbetslösa efter tio år.

Det visar siffror som Sydsvenskan och HD tagit fram tillsammans med Statistiska Centralbyrån, SCB.

Många myndigheter är idag inblandade i arbetet med att få de nyanlända in i samhället och i jobb. Det är Migrationsverket, försäkringskassan, kommunen, arbetsförmedlingen och skatteverket.

– En salig röra, tycker Schönström som vill att myndigheterna ska sitta på samma ställe och möta de nyanlända på samma gång.

– Så gjorde vi på 90-talet när det kom många flyktingar från det forna Jugoslavien.

Det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar anser att socialdemokraterna varit allt för passiva i Malmö i integrationsfrågan, men gillar tanken på svenskundervisning från dag 1.

Renodling av etableringsstöd är också bra.

– Och sedan ska asylsökande ha tillstånd direkt att jobba, påpekar Tegnhammar som tycker att det tar alldeles för lång tid nu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".