En kvinna markerar midjan med händerna. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
1 av 2
Lotta testade att frysa bort fett från magen utan att det gav något. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Karin Stenkula, forskare inom experimentell diabetesforskning vid Lunds universitet.
2 av 2
Karin Stenkula, forskare inom experimentell diabetesforskning vid Lunds universitet. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Hälsa

Experter varnar för fettfrysning – kan ge farligt fett

4:01 min

Experter varnar för att det saknas dokumentation av långsiktiga effekter av metoden som går ut på att frysa bort fett på kroppen. Det kan dessutom leda till att man istället får farligt fett i kroppen.

Att frysa bort fett på kroppen har blivit en metod som allt fler tar till i jakten på en smal och välsvarvad kropp. Men för alla blir resultaten inte alltid vad som utlovas. Lotta testade behandlingen två gånger utan att det gjorde någon skillnad.

– Jag betalade 6 000 kronor och det gav inget resultat. Jag blev faktiskt väldigt besviken för jag ser exakt likadan ut nu som då, det är ingen skillnad alls, säger Lotta som egentligen heter något annat.

Görs på salong

Behandlingen som Lotta testade på en skönhetssalong i Malmö kallas coolsculpting och är en av flera metoder som helt enkelt går ut på att man fryser sönder fettceller. I Lottas fall handlade det om att få bort den lilla "kulan" på magen som hon fått efter sin tredje graviditet.

Det som dessa behandlingar har gemensamt är alltså att frysa det behandlande området till minus åtta grader och det görs genom att man suger in huden i ett munstycke som sedan fryser ner den delen.

Ingen utbildning

Det är oftast vanliga skönhetssalonger som erbjuder dessa behandlingar, och behandlingarna utförs av personer som inte har någon medicinsk utbildning. Det här tycker Jan Hedenbro, läkare och expert på fettmakirurgi är märkligt. Han tycker att det här borde vara en fråga för Socialstyrelsen att se över.

Det förefaller fullständigt galet att man låter medicinskt outbildad personal syssla med sådant här.

– De förstår inte det teoretiska resonemanget, och det måste man göra för att också förstå varför det ska finnas regler och förordningar om volymer och doser, säger han.

Saknas uppföljning

Han reagerar också på är att det saknas långtidsuppföljningar på personer som gör behandlingen. Ingen vet vad de här behandlingarna har för betydelse för deras hälsa om fem år.

– Medicinskt tycker jag att det är väldigt dålig dokumentation, man marknadsför sig ganska aggressivt för att ha så lite på fötterna, säger han.

Det var just före och efter bilder som Lotta fick se, och som fick henne att bestämma sig för att själv testa. För som hon säger så äter hon nyttigt och tränar, men kulan på magen vill inte försvinna. Efter två behandlingar och flera månader senare är kulan på magen kvar, men Lotta är i dag mest orolig för att hon ska få men av det här i framtiden.

Hoppas det inte är något farligt så jag får men för livet av den här behandlingen i framtiden.

Kan man verkligen se smalare ut av att frysa sönder fettceller? Svaret är att du kan se smalare ut, men det betyder inte att du är smalare. För det här är ingen metod som botar fetma. Och hur kroppen reagerar är individuellt eftersom vi har olika förutsättningar, och är olika känsliga för behandlingen.

Fettet stannar kvar

Det skönhetssalongerna missar i sin information till kunderna är att fettet faktiskt stannar kvar i kroppen när man fryser ihjäl en fettcell, och kan istället hamna på ställen där det möjligen inte syns, men där det är farligare. Karin Stenkula, är forskare inom experimentell diabetesforskning vid Lunds Universitet, och studerar just fettceller inom medicinsk forskning.

Fettväv innehåller också mycket kärl och nerver, och sådant kan skadas av kyla. Exakt var gränsen går är individuellt.

– Även om fettcellerna försvinner kan fettet omlagras i andra fettceller i kroppen. Och ett mycket farligare fett är ju bukfettet, du skulle kunna se smalare ut men du har istället lagrat in mer farligt fett, säger Karin Stenkula.

Känner sig missledd

Lotta är med facit i hand lite förundrad över att hon inte tog reda på mer innan hon provade metoden.

– Lite missledd information. Jag vet inte riktigt om de som gör de här behandlingarna verkligen har erfarenhet. De har nog bara läst sig till det som de har fått rekommenderat, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista