Linköpings Broc Little uppvakatas efter 1-0.
Linköpings Broc Little uppvakatas efter 1-0. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Linköping körde över Malmö

3:02 min

Linköping behövde plocka en poäng mer än Luleå i sista omgången för att passera och klättra upp till tredje plats i SHL. Något östgötarna lyckades med efter att kört över Malmö med 5-0 samtidigt som Luleå fick stryk mot Växjö - och nu väntar just Växjö i SM-kvartsfinalen.

Radiosportens Mats Dahlberg valde matchens lirare:
Linköping: Broc Little
Malmö: Andreas Thuresson

Linköping avslutade grundserien genom att krossa Malmö och ordna femte segern på de sex senaste omgångarna.

Det räckte för att passera Luleå (som fick stryk borta mot Växjö) i tabellen och avancera till en slutlig tredje plats.

Något som innebär att man ställs mot regerande mästarna Växjö i SM-kvartsfinalen - ett lag som LHC bara plockat tre av tolv möjliga poäng mot den här säsongen och blivit nollat av två gånger om på hemmaplan (0-1 och 0-3).

Å andra sidan kan man inte ställas mot mardrömsmotståndaren Skellefteå - laget som slagit ut östgötarna tre semifinaler på raken - förrän i en eventuell final.

Linköping inledde slarvigt och det var faktiskt Malmö - som inte hade något att spela för och dessutom bara gick runt på tre femmor - som skapade bästa chansen i första perioden. Men Henrik Hettas skott tog i ribban.

I den andra perioden skruvade hemmalaget upp farten ordentligt - och då startade även Broc Little show.

Den 27-årige amerikanen smällde inte bara in 1-0 och 2-0, utan assisterade dessutom snyggt till Nichlas Hardts 3-0.

Det var anfallsstjärnans fullträff nummer 20 och 21 den här säsongen - ett färre än Brynäs Nick Johnson i skytteligatoppen.
-Jag tycker att den andra perioden är klart bättre. Då märks det att de är få spelare och blir lite trötta. Puckarna har hittat mig och jag har haft lite tur på målen. Jag vill alltid göra mål och ska göra ett försök i den tredje perioden att göra fler mål, sa Little till C More i andra pausen.

Jens Jakobs avslutade med två läckra mål under de sista 20 minuterna och David Rautio nollade Malmö.
-Vi har en väldigt bra mix av spelare och jag tror att vi kan nå långt i slutspelet, säger Broc Little.


Linköping-Malmö 5-0 (0-0, 3-0, 2-0)

Andra perioden: 1-0 (1.41) Broc Little (Gustav Forsling, Nick Sörensen), 2-0 (5.51) Broc Little (Nichlas Hardt, Niklas Persson), 3-0 (9.19) Nichlas Hardt (Broc Little, Carl Dahlström).

Tredje perioden: 4-0 (8.59) Jens Jakobs (Niklas Fogström, Carl Dahlström), 5-0 (17.01) Jens Jakobs (Anton Blomberg, Sebastian Karlsson).

Skott: 38-23 (8-11, 15-6, 15-6).

Utv, Linköping: 3x2. Malmö: 3x2.

Domare: Tobias Björk, Boden, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 5 292.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista