Skåne

Skåne kan bli storregion med Blekinge

4:57 min

Region Skåne ska slås samman med Blekinge och bilda en ny storregion. Det förslaget har Indelningskommittén presenterat.

Det finns både för och nackdelar med större regioner säger Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne (S) i ett pressmeddelande.

– Oavsett vad man tycker i sakfrågan är det orimligt att så här genomgripande reformer genomförs utan brett folkligt stöd, säger han.

– Det är svårt att förstå hur Indelningskommittén ens har kunnat fundera på att tvinga ihop Skåne med Blekinge, kommenterar Carl Johan Sonesson (M), oppositionsledare i Region Skåne.

Liberalerna skriver också i ett pressmeddelande att man inte är för sammanslagningen.

– Indelningskommittén har tänkt helt fel. En region bestående av enbart Blekinge och Skåne skulle slå hårt mot de båda landskapen som inte skulle klarar av att bära kostnaderna för den högspecialiserad vård som idag, då regionen blir alldeles för liten och volymerna skulle gå ner drastiskt, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare i Region Skåne.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista