Afro afrohår
Foto: Luis Robayo/AFP
Malmö

Frisör krävde dubbelt betalt för kund med afrohår

2:09 min

En frisörsalong i Malmö stäms för diskriminering efter att en kvinna med afro-hår inte kunnat ta del av en klippning till specialpris. Frisörsalongen, som specialiserar sig just på etniska svåra hårtyper, erbjöd istället kvinnan en speciell afroklippning för det dubbla priset.

Men enligt Ted Gemzell, VD, på branschorganisationen Frisörföretagarna, är det inget ovanligt att olika kunder får betala olika priser för frisörtjänster.

– Det är inte ovanligt att priset skiljer från kund till kund för att man kanske har förutsättningar som kräver mer tid eller produkter, så det är inte orimligt.

Det var i april förra året som kvinnan besökte den aktuella frisörsalongen i Malmö för att boka tid för en klippning till specialpris. Men hon nekades att boka klippningen på grund av sitt afrohår och erbjöds istället en specialklippning som var betydligt dyrare. Kvinnan tillägger att det inte var första gången som hon besökte salongen och att hon tidigare kunnat ta del av erbjudandet.

Enligt antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering, som driver fallet, har frisörsalongen diskriminerat kvinnan på grund av hennes etniska bakgrund och man kräver nu att salongen betalar en ersättning för den kränkning som kvinnan utsatts för.

Ted Gemzell på branschorganisationen Frisörföretagarna berättar att de då och då stöter på frågor från frisörer om huruvida det är okej att ha olika priser för olika typer av kunder och olika behandlingar. En av frågeställningarna som uppmärksammats den senaste tiden är om kvinnor med herrfrisyr ska kunna klippa sig till herrpris.

– Det ska vara okej för en dam att beställa en herrklippning till samma pris, men man ska vara medveten om att man kanske inte får en lika bra frisyr som man hoppats på, säger Ted Gemzell.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista