Josef Hoffert poetry slam
Josef Hoffert arrangerar Poetry Slam i Malmö. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
Malmö

Ordkonstnärer gör upp i poetisk kamp

"Både fantastiskt och fruktansvärt att stå på scen"
3:34 min

Om man bara håller huvet kallt, går det faktiskt att tävla i allt. Även i den ädla konsten poesi, går det minsann att tävla i. I kväll är det dags för Poetry Slam, en klubb för estradpoesi, på Grand i Malmö.

Poetry Slam är en gräsrotsrörelse och det är publiken som avgör vem som vinner. Fem jurygrupper i publiken väljs ut, som sedan redogör sina bedömningar i skalan 1 till 10.

– Men om de vill ge poäng för den poetiska kvaliteten, själva framförandet eller hur snygg poeten är, det är upp till publiken, säger Ord På Scens arrangör Josef Hoffert.

Det finns en del förhållningsregler för poeterna som vill delta. Tidsspannet per framförande är tre minuter och nio sekunder. Går man över tiden blir det poängavdrag.

De poeter som gör bra ifrån sig i kväll kan gå vidare till Malmös stora höstfinal i Poetry Slam. Kvällens tävling blir en så kallad ”Chicago Poetry Slam”.

– Det innebär att vi börjar med en öppen scen där vem som helst får läsa.

En poet som ska läsa i kväll är Conrad Luckett. Han har sysslat med poesi i över tio år. Ändå är det med en slags splittrad förtjusning man ställer sig på scen, säger han.

– Det är både fantastiskt och fruktansvärt. När det går bra är det helt magiskt men när det går dåligt vill man gå hem och skjuta sig i huvudet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".