Ýrr Jónasdóttir museichef Ystads konstmuseum
Ýrr Jónasdóttir är chef för Ystads konstmuseum. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

Ystads konstmuseum firar 80 år

3:44 min

I kväll firar Ystads konstmuseum att det är 80 år sedan museet slog upp sina portar för allmänheten. Museet, en ganska stram byggnad i rött tegel, byggdes 1936 i samband med den stora Fritidsutställningen i Ystad.

– Det är en typisk funktionalistisk byggnad, och det var ju modernt på 30-talet, säger museichefen Ýrr Jónasdóttir.

Att Ystad fick ett eget kommunalt konstmuseum hängde delvis ihop med tankar som var aktuella i en tid när semestern blivit lagstadgad och man tyckte att människor skulle ha något att göra på sin lediga tid, som idrott och kultur, berättar Ýrr Jónasdóttir.

– Det fanns en tanke att kulturen skulle ned från eliten till folket och ner från storstaden till resten av Sverige, en tanke som finns över hela landet, säger hon.

Dessutom fanns det människor i Ystad som drev frågan om ett konstmuseum i staden och bildade en konstförening, Ystads konstförening, säger Ýrr Jónasdóttir.

– Det var starka krafter, eldsjälar, och de fick till det här beslutet att bygga huset.

På Ystads konstmuseum kan man se både tillfälliga utställningar och konst från museets samling. Just nu visas två utställningar, den ena med verk av Inger Ekdahl, en av Sveriges modernistiska pionjärer, den andra är en dokumentärfilm av Johanna Schartau: "Farmor Ruth och hennes döttrar".

I sin samling med i huvudsak donerad konst har muséet drygt 2000 konstverk, de flesta från 1900-talet och de flesta med skånsk eller dansk anknytning. Ungefär en fjärdedel av samlingen visas ute i andra kommunala lokaler och ungefär 100 av verken visas i muséet.

Vi stannar till vid två målningar av Tora Vega Holmström, en liten oljemålning och en pastell, bägge kulliga backar och en glödande gul sol i motivet.

– De är båda målade med Kåsebergabackarna som förebild, hon var där mycket och målade, de är rätt så drömska, speciellt pastellen för där har hon placerat in en giraff i det här landskapet. I den lilla oljemålningen är det kanske mer som en solnedgång med ganska kraftiga färger, det är en väldigt liten målning, men har en enorm kraft, säger Ýrr Jónasdóttir.

Tora Vega Holmström var en av ytterst få kvinnliga konstnärer som fanns representerade när Ystads konstmuseum öppnade 1936, säger Ýrr Jónasdóttir. Inte bara synen på hur manliga och kvinnliga konstnärer representeras på muséet har förändrats under de 80 år som gått sedan dess, utan även själva konsten, berättar hon.

– Då var konst måleri och skulptur, i princip, nu är konst så mycket annat och det är vårt uppdrag att visa konstens bredd, vi visar allt från performance till måleri. Från början visade de konst från 1500-talet och framåt, vi väljer nu att inrikta oss mer på den tiden som konstmuseet har funnits, det vill säga från 1900-talet till nutid, och vi blandar gärna. Så när man kommer hit kan man kanske se både någonting nytt och någonting gammalt, något man upplever som mer traditionellt och något som är mer experimentellt, säger Ýrr Jónasdóttir.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista