Foto: TT.
Foto: TT
Malmö

Arbete mot afrofobi ska ge nya åtgärder

3:36 min

Efter händelsen i Kroksbäck för några år sedan, där en mörkhyad man attackerades av ett tiotal män på en gångbro, tog afrosvenska grupper och föreningar i Malmö kontakt med kommunen. Ett initiativ som blev starten för kommunens långsiktiga arbete mot afrofobi.

Det senaste året har en arbetsgrupp på sex personer träffats och diskuterat den diskriminering och rasism som mörkhyade människor möter i Malmö. I juni ska gruppen komma med konkreta förslag, som till exempel ett kunskapscentrum till kommunen.

Rukiya Ismail, visste direkt att hon ville vara med och anmälde sitt intresse till arbetsgruppen. Hon säger att hon alltid har varit engagerad i frågor som rör afrofobi men att det på senare år har fått en ny betydelse.

– Det finns inget värre än att återuppleva rasismen som man själv blev utsatt för som barn hos sina egna barn.

Att se rasism hos så små barn är fruktansvärt. Jag känner att jag har ett ansvar både för mina egna och andra afrosvenska barn.

Hittills har arbetet helt finansierats av Malmö stad. Nils Karlsson (MP) är kommunalråd med ansvar för demokrati, jämställdhet och frågor som rör mänskliga rättigheter. Och enligt honom är det viktigt att arbetsgruppen består av människor som möter afrofobi i vardagen.

– Jag är inte en afrosvensk kvinna och kommer aldrig kunna tala för den gruppen till hundra procent. Jag kan göra mitt bästa för att göra en bra politik, men kan aldrig vara den kvinnan och definiera hennes problem, det måste hon själv göra. Dessutom måste man kunna lita på folk kan hitta lösningar på det dem upplever är ett problem.

Halgan Ahmed och hennes mor Fosie har haft många samtal om rasism och diskriminering. Trots det vet dem inte vad man ska göra för att förbättra situationen.

– Min mamma brukar säga är att vi är i deras land och vi får acceptera situationen.

Den typen av acceptans är för mig inte tillåten längre

Arbetsgruppen har fokuserat på fyra områden och är en representation av 30 olika föreningar. I uppdraget står det att arbetsgruppen ska presentera konkreta förslag. Bland annat har man tittat på datainsamlingsmetoder och insamling av jämlikhetsdata. 

– Vi har påbörjat en dialog med Diskrimineringsombudsmannen, DO, eftersom de har ett uppdrag som går i linje med ett av våra fokusområden som berör jämlikhetsdata. Ett väldigt viktigt område för att vet vi inte hur det faktiskt ser ut är det svårt att hitta lösningar, säger Rukiya Ismail.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista