Flicka badar en docka.
Foto: SVT Bild.
Kalle och tankefabriken

Vad ska man hoppas på för sina barn?

3:28 min

Som förälder funderar man på mycket. Hur ska det gå med de här små liven när de blir stora? Vad finns det att försörja sig på i framtiden? Och hur kommer framtiden att te sig? Får de sola sig gratis? Har de dragspel och vals? Har de fläsk och potatis? Har de någonting alls?

Ibland undrar jag om det kanske åligger mig att oroa mig lite mer. Jag borde kanske ha sett till att ha en utstakad plan åt dem redan medan de låg och gonade sig i fostervattnet. Jag har ingen aning om vad de ska bli när de är stora. Det kanske är mitt ansvar att se till så att de blir nåt stort och viktigt. Infrastruktrministrar eller nåt sånt. Kvantfysiker.

Jag vet inte om folk tänker i såna termer. Är inte alla nöjda så länge barnen inte lider av blotta tanken på att kliva upp om morgnarna?

Där föds varje gossebarn med allt som krävs för att bli en framgångsrik kapitalist: en aktiepost, ett självförtroende och ett besynnerligt smeknamn.

Det är så klart en sak inom familjen Wallenberg. Där föds varje gossebarn med allt som krävs för att bli en framgångsrik kapitalist: en aktiepost, ett självförtroende och ett besynnerligt smeknamn. Där sys det upp kostymer redan på embryostadiet. Där finns en plan för varje avkomma. Där är alla aktörer i ett drama med ett manus som skrevs för flera generationer sen.

Men för oss andra? Vi som inte ser på våra sysselsättningar som ett Kall? Vi som inte tycker att det är så viktigt med makt att vi måste försäkra oss om att ha den även efter döden? Vi som inte tycker att våra barns karriärer är den sundaste vägen till självförverkligande?

Man läser om modellmammor och tennispappor, folk som drillar sina barn för att en dag kunna se släktnamnet i eldskrift. Ingen blir lyckligare än jag om mina barn en dag säljer nåt patent på nåt vattenreningsfilter så att de kan göra mig ekonomiskt oberoende, men det är svårt att se hur man ska kunna uppfostra dem till att göra det.

Två saker som hon medvetet tutade i mig och mina bröder: 1) tyck om varandra, 2) klipp era tånaglar.

Vad jag vet hade min mor bara två saker som hon medvetet tutade i mig och mina bröder: 1) tyck om varandra, 2) klipp era tånaglar. Känner man kärlek till sina syskon så blir livet rikare och enklare. Kapar man naglarna innan de börjar böja sig runt tån så är det lättare att hitta nån som vill leva med en.

Lagoma råd, lätta att ta till sig.

Jag hade länge som ambition att hitta ett par liknande rättesnören åt mina egna barn. Vid det här laget har jag haft tolv år på mig att fundera utan att komma på några.

De små råden och förhållningsreglerna kan man förstås formulera: Skrik inte mig i öronen. Säg tack och säg det så högt att givaren hör. Slå inte varann så hårt. Gå och lägg er så att ni orkar vara jobbiga imorgon. Ställ tallriken intill grytan när ni lägger för er så att jag inte behöver torka couscous resten av kvällen.

Gör vad ni vill så länge ni inte börjar sjunga barbershop. Jag avskyr barbershop. Fast, varför inte?

Men de stora linjerna, planerna för livet? Jag står mållös. Gör vad ni vill så länge ni inte börjar sjunga barbershop. Jag avskyr barbershop. Fast, varför inte? Sjung barbershop om ni tvunget vill, om det gör er lyckliga att göra mig olycklig så ska jag inte stå i vägen. Men jag kommer inte och tittar. Eller jo, det gör jag ju. Så klart. Ni är ju mina barn. Jag var stolt första gången ni åt jord ur en blomkruka, jag kommer att vara stolt om ni sjunger barbershop också.

Förtvivlat försöker jag formulera åtminstone ett råd, men de blir liksom fulla med förbehåll. Se gärna till att bli lyckliga för det verkar så mycket bättre än alternativet. Gör ingenting som jag har gjort (utom de roliga sakerna (nej förresten, speciellt inte de!)). I övrigt: överraska mig.

Fast inte för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista