Miguel Angel Fraga i studion. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Miguel Angel Fraga har en fot i Sverige och en på Kuba. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Malmö

Han började skriva folks berättelser på hiv-internat i Kuba

"Mina problem födde boken"
7:34 min

I Kuba satt författaren Miguel Angel Fraga internerad med andra hivsmittade. 1997 kom han till Sverige i hopp om att få bromsmediciner. Nio böcker har det blivit sedan dess, och nu är han aktuell med "Hivernación".

Han beskriver det som att han tvingades bli författare för att hantera situationen han befann sig i på internatet. Han började intervjua de som bodde där, både patienter och personal.

– Man kan säga att jag födde fram boken.

Det har blivit fler böcker sedan Miguel Angel Fraga flyttade till sitt nya hemland Sverige 1997. Och nu, omkring 30 år efter hivutbrottet, återvänder han till ämnet i "Hivernación" (ordlek med ordet för att gå i ide). Återigen har han intervjuat mängder av personer om deras upplevelser av hiv.

– Den första personen som jag mötte fyllde 30 år med hivstatus. Han lever och mår bra, men nästan hela sitt liv har han varit hivpositiv. Den sista är en 20-årig kille som fick sin diagnos för bara några år sedan, säger han.

Han menar att det visar på att det fortfarande behövs ett folkbildningsarbete kring sjukdomen, och det var därför det var viktigt för honom att skriva boken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".