Daniel Baldor är njursjuk men har fått tillbaka sitt liv med hjälp av hemdialys.
Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio Malmo
Skåne

Hemdialys förändrade njursjuke Daniels liv

11 min

Idag uppmärksammas njuren välden över, organet som fungerar som kroppens reningsverk. Att vara njursjuk är tufft. Det innebär ofta långa sjukhusbesök flera gånger i veckan. Men det finns alternativ.

– Jag har dialys hemma varannan dag. Jag har ett schema där jag kör varannan dag fem timmar. Det handlar om livskvalitet, säger Daniel Baldor.

Han kommer ursprungligen från USA men bodde under 80-talet i Borås. 1984 flyttade han tillbaka till USA för att studera på college i Chicago. Men bara efter några månader började han må dåligt, han kände sig trött och hängig men trodde det berodde på flytten.

– En morgon vaknade jag och kunde inte öppna mina ögon, de var helt överfulla med vätska. Jag sökte hjälp vid en vårdcentral där de upptäckte att båda njurarna höll på att lägga av. De ville gå vidare med en biopsi men av olika anledningar gällde inte min försäkring, berättar Daniel Baldor.

Tiden gick och han mådde allt sämre. Läkarna behandlade honom med kortison och vätskedrivande medel men efter ett tag blev situationen ohållbar och han var tvungen att packa sina väskor för att flytta tillbaka till Sverige.

– Resan över Atlanten var tuff, jag hade väldigt mycket vätska i kroppen, vilket jag inte visste förrän jag kom till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. När jag ställde mig på vågen på sjukhuset vägde jag 103 kilo, min torrvikt var 78 kilo, det var alltså 22 liter vätska jag hade i kroppen. Det var skrämmande. Läkarna undrade hur jag hade kunnat flyga med så mycket vätska.

– De opererade in en shunt och kopplade in mig direkt till en dialysmaskin och började dra ut vätska, en liter i taget. Efter en halvtimme mådde jag som en ny människa.

Daniel Baldor har fortfarande sina egna njurar kvar. 1985 fick han en ny njure men den fungerade bara i tre månader. Tio år senare transplanterades en andra njure in och den höll i 18 år.

I Dalby hamnade han eftersom han och hans fru under många år semestrat i Skåne och trivdes där. Dessutom fick han höra att det på Skånes universitetssjukhus i Malmö fanns möjlighet att få hemdialys och efter två månaders utbildning i Lund kunde han själv sköta sin dialys i hemmet.

– Hemdialysen betyder allt. För det första innebär det att jag kan få mycket mer dialystid och jag behöver inte anpassa mig till sjukhustiderna. Oftast får njursjuka patienter bara dialys fyra timmar tre gånger i veckan. Nu är jag mycket friare och jag kan anpassa mitt arbete och lever ett mycket mer normalt liv.

Sjukhuset i Lund är en föregångare när det gäller hemdialys. Varför är det inte fler som får det?

– Jag tror att det är dålig kommunikation mellan sjukhusen och patienterna men det har spritt sig mer och mer. Så det kommer nog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista