Ramy Essam och Siham Shurafa om mellanförskap i Teater Foratts nya föreställning Smash Up.
Ramy Essam och Siham Shurafa om mellanförskap i Teater Foratts nya föreställning Smash Up. Foto: Björn Wahlström/Pressbild
Malmö

Hemlängtan i ny rock-performance

2:35 min

Nu intar den egyptiske revolutionssångaren Ramy Essam scenen som skådespelare i Malmö.

Hur kan man få hemlängtan i sitt eget land? Om det handlar Teater Foratts föreställning Smash Up som har premiär i Malmö ikväll.

Ramy Essam är Malmös första fristadsmusiker och känd revolutinssångare från Egypten. Nu står han för första gången på scen som skådespelare, i Teater Foratts dokumentära rock performance Smash Up.

Ramy Essam berättar att han som 18-åring började känna hemlängtan i sitt eget hemland Egypten. Han hade börjat göra politisk musik och folk i hans omgivning betraktade honom i allt större utstäckning som en främling.

I Teater Foratts uppsättning som blandar musik, teater och dans knyts Ramy Essams berättelser från Egypten och mötet med Sverige samman med skådespelerskan Siham Shurafas historier om uppväxten i Trollhättan.

-Jag är född i Sverige i ett svenskt radhusområde med föräldrar från Egypten och Palestina. Jag hette Siham men fick byta namn till Sussie.  Föreställningen handlar om att göra allt du kan men ändå inte få passa in.

Förställningen spelas på svenska, engelska och arabiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista