Ett klassrum där en elev ritar med färgglada pennor.
1 av 2
Ett klassrum där en elev ritar med färgglada pennor. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Lise-Lott Nilsson är rektor på Värner Rydénskolan i Malmö.
2 av 2
Lise-Lott Nilsson är rektor på Värner Rydénskolan i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Skåne

Färre obehöriga lärare på skolorna

5:55 min

Andelen behöriga lärare ökar i alla skolformer i hela landet. Det visar nya siffror från Skolverket. Men trots det så är bristen på behöriga lärare fortfarande ett stort problem i nästan alla skolor.

Värner Rydénskolan i Malmö har tidigare haft många obehöriga lärare men har lyckats vända trenden.

– För ett år sedan var arbetsmiljön under all kritik här, både för personalen och för eleverna, berättar Lise-Lott Nilsson som är rektor på skolan.

Då, i mars 2015, tvingades Värner Rydénskolan hålla stängt under en dag eftersom man inte kunde garantera elevernas och personalens säkerhet. Det blev en vändning, berättar Lise-Lott Nilsson.

– Vi tog fram strategier för hur vi skulle titta på kompetensförsörjningen på skolan. När vi rekryterade var vi ganska kaxiga i vår attityd och gick ut lite visionärt med var vi ville befinna oss och att vi ville ha personal med specifika kvalitéer. Det lockade en hel del behörig personal som nu jobbar här.

Förutom de vanliga vägarna har skolan också valt att lägga ut alla tjänster på andra forum som Facebook och Linkedin. Dessutom har man satsat på att förbättra skolans rykte genom att personalen får verka som goda ambassadörer för sin verksamhet.

– Vi ville berätta om en annan bild än den som media har målat upp där vi inte alltid har känt igen oss. Vi pratade om att det här skulle gå att lösa men att vi skulle göra det tillsammans. Vi behövde ha de bästa lärarna på vår skola för att tillsammans kunna lösa den problematik som vi hade för ett år sedan, säger Lise-Lott Nilsson.

Samtidigt är det fortfarande obehöriga lärare här och på många andra skolor och det är svårt att hitta behöriga lärare. Hur gör man som rektor när det bara är personer som inte är behöriga som söker?

– Det är ett bekymmer för obehöriga personer kan ju aldrig få en tillsvidareanställning utan då blir det en visstidsanställning. Det i sig blir ett problem för vi vet att en avgörande faktor för att lyckas med elevernas resultat är behöriga lärare och att man skapar relationer, att det är en kontinuitet och det blir det inte med en visstidsanställd lärare.

– Sen kan det vara jätteduktiga personer som kanske är behöriga i sitt ämne men har inte pedagogiken och därmed inte lärarlegitimation. De är ytterst kompetenta men de kan inte vara kvar här i förlängningen. Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi uppmuntrar de personer som är duktiga att söka och få en lärarutbildning för vi behöver det, inte bara i Malmö utan i hela Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista