Malmö högskola
Malmö högskola Foto: Johan Nilsson / TT
Malmö

Tre av tio lärare saknar fortfarande behörighet

3:09 min

Antalet behöriga lärare ökar i lärarkåren det visar nya siffror från Skolverket men det är fortfarande många som inte har rätt utbildning. Nästan tre av tio grundskolelärare saknar behörighet.


– Alla tror att man kan vara lärare för att man har gått i skolan. De som inte är inne i den här världen vet inte hur det är. Men det räcker inte att kunna skriva snyggt på tavlan, säger en student vid lärarhögsskolan i Malmö.

Studenterna ser bristen på behöriga lärare som ett stort problem. De anser att det krävs en viss personlighet för att bli en bra lärare men att det därtill krävs rätt utbildning.

- Det finns ju jättemånga fantastiska vuxna i skolan som inte har en utbildning som gör en enorm skillnad för många elever. Men till syvende och sist måste ju den utbildade läraren ha ansvaret för elevernas utveckling, att det blir korrekt. Att det inte blir ett hobbyprojekt för någon fritidspedagog.

Studenterna tycker att det finns behov av många vuxna i skolan som bryr sig om eleverna, men alla ska inte lära ut.

- Själva undervisningen ska bedrivas av de som har legitimation och rätt kompetens.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista