På mötesplatsen Tegelhuset kan ungdomar få hjälp att söka jobb tre gånger i veckan.
1 av 3
Foto: Madeleine Fritsch-Läkra/Sveriges Radio
Sabina Tehorey är utvecklingssamordnare i stadsdelsområde Öster i Malmö.
2 av 3
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Rosengård/Herrgården

Jobbuss och hjälp med cv får fler unga i arbete

7:46 min

Vår miniturné bland fem områden i Malmö där kommunen under fem år har satsat extra fortsätter och idag har vi besökt Rosengård och Herrgården.

Målsättningen med de så kallade områdesprogrammen var att göra livet bättre, öka tryggheten och skapa fler jobb i de områden i Malmö där välfärden är som lägst. Några av de insatser som gjorts i området är att omvandla en parkeringsplats till en mötesplats för ungdomar med en scen där det har varit många festligheter och aktiviteter under somrarna, och på Tegelhuset kan ungdomar tre gånger i veckan få hjälp med att söka jobb och skriva cv.

För Abdullah Kaddoura är det första gången han är här. Han sitter och skriver på sitt cv.

– Jag skriver om personliga egenskaper, det är svårt. Det är bra att det här finns så att man kan hitta bättre jobb och så är det ju långt till arbetsförmedlingen, säger han.

– Jag försöker stötta ungdomarna när de ska skriva de här olika punkterna. Ibland kan det vara lite svårt att veta exakt vad man ska skriva i sitt cv och hur man ska uttrycka sig, säger Engel Livaja, ungdomsledare på mötesplatsen Tegelhuset.

– Sen har vi har något som kallas jobbussen som vi har tagit fram tillsammans med arbetsförmedlingen där ungdomarna får möjlighet att välja vilken arbetsgivare de vill söka jobb hos och så kör vi dem dit och coachar dem på vägen och under samtalet. Det har funkat bra, i snitt har vi nästan en per resa som får någon form av anställning eller åtminstone får komma till anställningsintervju, säger han.

Vid årsskiftet avslutades områdesprogrammet efter att ha varit igång i fem år men det innebär inte att arbetet med frågorna avslutas.

– Vi packar inte ihop på något sätt utan vi vidareutvecklar. Under områdesprogrammet så startade vi en stor bred tvärsektoriell samverkansprocess med aktörer från den ideella-, privata- och offentliga sektorn, säger Sabina Tehorey, utvecklingssamordnare stadsdelsområde Öster, som är en av dem som har varit med i områdesprogrammet

Hitintills är det ungefär 60 aktörer som har medverkat och med Kraftsamling Herrgården som projektet heter, så fortsätter arbetet och det är enligt Sabina Tehorey många nya spännande idéer på gång. Bland annat håller gruppen på att planera bygget av 40 radhus samt ett större projekt där mellan 1500-3000 nya bostäder kan byggas.

– Vi har känt hela tiden att det behövs byggas mer bostäder för det har det inte gjort på länge i Rosengård och på Herrgården. Och det behövs fler i hela Malmö. Det är många som bor trångt och många som vill bo kvar i området och här har vi utrymme att bygga.

P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
040-666 55 55


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista