Rattani Chankhamrian, Dzanan Karimovska, Yasemin Avci och Neire Kerimovska jobbar alla i den nya butiken på IKEA.
1 av 2
Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
Christina Merker Siesjö är verksamhetschef på Yalla Trappan
2 av 2
Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
Malmö

Yalla Trappan vill bana väg med ny butik

2:33 min

Malmö företaget Yalla Trappan som jobbar för att utlandsfödda kvinnor ska få jobb öppnar nu en ny syateljé - inne på Ikea. Och hoppas att det ska bidra med mer än bara fler jobb.

– Det är roligt, det känns som en seger.  Det har varit en lång väg att vandra men nu är vi här och nu ska vi se till att det blir så bra som möjligt, säger Christina Merker Siesjö, verksamhetsansvarig på Yalla Trappan.

Yalla Trappan som är ett socialt företag och kvinnokooperativ har under flera år arbetat för att få in invandrarkvinnor på arbetsmarknaden genom att erbjuda dem jobb och praktik inom olika branscher. Och den nya butiken öppnas helt enkelt för att kunna hjälpa ännu fler.

– Ytterst handlar om vad för samhälle vi vill bo i, att försöka lösa de stora utmaningarna samhället har idag och Yalla Trappan bygger på invandrarkvinnor som står allra längst från arbetsmarknaden, som känt sig utskåpade och inte behövda. Det innebär att vi förhoppningsvis kan anställa ytterligare kvinnor som får möjlighet till försörjning, att lämna bidragsberoendet, att få en yrkesstolthet och vara föredöme för sina barn, säger Christina Merker Siesjö och fortsätter:

– Det här samarbetet är helt unikt. Det finns inte någon annanstans i världen och jag hoppas att vi som står för det sociala och ideella kan samverka och samarbeta med ett stort företag i sådana här sammanhang och därigenom hoppas jag vi kan öppna dörren för andra att göra liknande saker.

Dzanan Kerimovska är en av kvinnorna som redan idag är anställd på Yalla Trappan men som nu ska börja jobba i den nya butiken.

– Först var det nervöst men nu känns det helt okej. Jag tror med tiden att jag kommer bli lugnare, men jag är nervös första gången. Kanske för att jag bara varit här som kund och inte för att jobba förut, säger hon.

Hur tror du att det här kommer gå?

–Jag hoppas det ska bli kul. Det är helt annorlunda på Yalla Trappan, där är vi nära varandra och därför känns det som hemma, men jag hoppas det här ska kännas som hemma tillslut. Men allt tar sin tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista