En råtta springer under en bil mitt på dagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Richard Ujcic vid Anticimex installerar en råttfälla vid Möllevången i Malmö. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Richard Ujcic installerar en råttfälla Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Malmö/Lund

Smittspridande råttor kartläggs

3:56 min

För första gången på 80 år ska forskare nu titta närmare på vilka sjukdomar som sprids av skånska råttor. Döda gnagare samlas nu in i Malmö och Lund för att undersökas i detalj på ett laboratorium i Uppsala.

Tidig förmiddag på Möllevången i Malmö. Råttsanerare Richard Ujcic på Anticimex gör sig redo att placera ut en elektronisk fälla, en box, som han kallar den, vid en lekplats. På marken runt en elcentral syns tydliga spår av råttor.

– Med tanke på råtthålen så verkar det vara en familj. En ren gissning bara runt en sju-åtta stycken. Mor och far och ungarna, säger Richard Ujcic.

Han sätter ut fällan bredvid betongstationen nära fasaden.

Råttorna springer här, runtom till lekplatsen och tillbaka, så jag tänkte sätta den i deras färdväg och locka in dem i den.

Råttproblem tycks ha blivit ett kroniskt tillstånd för Malmö. Förra året ökade Anticimex uppdrag i stan med 30 procent jämfört med året dessförinnan.

Antalet råttor ökar av allt att döma, men vilka sjukdomar som följer i spåren av gnagarna är alltjämt okänt.

Sedan en tid tillbaka har forskare bestämt sig för att ändra på det. Tanja Strand, forskare vid Zoonosis Science Centre vid Uppsala universitet, berättar för P4 Malmöhus att hon just inlett en studie som ska ta reda på vilka sjukdomar som de skånska råttorna bär på. Det är den första undersökningen i sitt slag på 80 år.

Sprider sjukdomar

Liknande studier har tidigare visat att råttor i Stockholm och Göteborg bär smittsamma sjukdomar. Bland annat Leptospira, som också kan smitta hundar.

– Jag skulle gissa att Leptospira finns från Mälardalen och neråt i Sverige, säger Tanja Strand, forskare vid Zoonosis Science Centre vid Uppsala universitet.

Men det är en annan sjukdom som står högre upp på listan, det fruktade Seoulhantaviruset som är en släkting till sorkfeber och kan slå hårt mot den som smittas.

– Vi hittade den i en tamråtta för ett par år sedan i Sverige, men än så länge har vi inte hittat den i vilda råttor.

Seoulhantavirus kan, om den sprids till människor, leda till svåra inre blödningar. Den har konstaterats utbredd i Holland, Storbritannien, Belgien och Frankrike. Tanja Strand skulle inte bli förvånad om den också spridits till Sverige och med forskningsprojektet hoppas hon kunna upptäcka om så är fallet.

En råtta som bor i ett hamnområde i Holland kan ju lätt hoppa in i en container och åka med lastfartyg till en hamn i Malmö.

Det låter ju ganska allvarligt med alla sjukdomar hur orolig ska man vara?
– Om man tittar på Leptospira har det bara funnits två dokumenterade fall de sista tio-femton åren, så det är ju ingen epidemi som pågår.

– Det är ju det som är själva grejen med vår forskning, vi inte vill vänta på att en epidemi startar och sen ta hand om oroliga människor, genom att screena råttorna på patogener kan man ligga steget före.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista