Skånska aktivister från gruppen Öresundsrevolutionen spärrade i natt av bron mellan Drottninggatan och riksdagshuset i Stockholm med 400 meter plasttejp i protest mot id- och passkontrollerna på Öresundsbron. Foto: Niels Paarup-Petersen/Öresundsrevolutionen
Riksbron spärrades av med 400 meter plasttejp. Foto: Niels Paarup-Petersen/Öresundsrevolutionen
Stockholm

Skånska pendlare spärrade av bro

Aktivist: "Ville visa vad som händer när man spärrar av en bro"
1:47 min

Skånska aktivister spärrade i natt av bron mellan Drottninggatan och riksdagshuset i Stockholm med 400 meter plasttejp i protest mot id- och passkontrollerna på Öresundsbron.

Bakom protesten ligger gruppen Öresundsrevolutionen som bildades av arga pendlare i samband med att regeringen presenterade planerna på att id-kontrollera alla som passerar Öresundsbron.

– Vi ville symboliskt visa för riksdagen vad som händer när man spärrar av en bro så att man inte kan komma över den, säger Nils Paarup-Nilsson (C), och en av aktivisterna i Öresundsrevolutionen.

Restiden för pendlarna har blivit längre och enligt gruppen har det till och med fått människor att säga upp sig från sina jobb.

– De har spärrat av en arbetsmarknad, vägrar att betala för att fixa så att id-kontrollen fungerar. Vi hade helst sett att id-kontrollerna upphörde men där är vi inte i dag, säger Nils Paarup-Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".