Forbes på Melodifestivalen 1977. Foto: Sveriges Radio.
Forbes på Melodifestivalen 1977. Foto: Sveriges Radio.
Kalle och tankefabriken

Forbes - minns ni dem?

3:12 min

För sista fredagen för i år ska vi backa bandet och tracka banden som gav oss forntidens schlagerfestivalhittar och hitta schlagrar vi glömt att vi bestämt oss för att aldrig glömma. Vi måste förstås prata om Forbes.

När man läser listor över gamla schlagerfestivalvinnare så känner man igen de flesta namnen: Carola, Abba, Kikki Danielsson, Östen Warnerbring, Monica Zetterlund, Alice Babs, Tomas Ledin.

Så finns det sånt som Blond och Edin-Ådahl och Malta som kanske inte gjort så mycket väsen av sig efter vinsten. Och så finns det Forbes som inte ens gjorde så mycket väsen av sig innan vinsten.

Det är lätt att vara lite tyken mot Forbes som 1977 kom först i den svenska schlagerfestivalen och strax därpå sist i den internationella schlagerfestivalen. Låten hette Beatles och handlade om ett band som gjorde lite mer väsen av sig än Forbes och som lagt ner sju år innan Forbes sjöng om dem.

Det ska man inte vara. Tyken alltså. Det är egentligen inte så att låten Beatles är sämre än så mycket annat, det är nog mest det att den är en liten smula … konstig. Att 1977 hylla bandet Beatles, vars fyra medlemmar alla var levande och aktiva, som om de var något gammalt storstilat som farfars far minns från sin ungdom är lite konstigt. Att hylla förnyarna av popmusik med ett lite slött dansbandsdiscokomp är också lite konstigt.

Men samtidigt: konstigt är ju charmen med schlager. Gyllene skor är ju också konstigt. ”Boogaloo – dansa rock’n’rolla” är jättekonstigt. Plymer och boor och inoljade dansare är ju också konstigt, åtminstone i bemärkelsen ”inget man ser varje dag”. Hela idén med schlager-SM är ju att det ska vara nåt man höjer på ögonbrynen av. En schlager som låter som ett bakgrundsbrus med ett shownummer som ser ut som en ordinär tisdagseftermiddag är ju ingen vidare schlager.

Forbes har blivit en smula hånade av sådana som mig i snart fyrtio år. Rader som ”farfars far kan ge svar vem de var” och ”vi ska minnas Ringo Starr” har fått det att rycka lite i mungiporna på en del av oss. Och det är ju bra. Jag vill att det ska rycka i mina mungipor så mycket som möjligt och hela tiden.

Så jag säger: Forbes gav oss sin musik – flickor tjöt i vilda skrik (eller typ). Alla skivor har vi kvar (alla två skivor som Forbes gav ut) – vi ska minnas vem de var. Forbes. Forbes.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista