Benjamin Anderberg är dansare och en av skaparna till dansgruppen BowDown i Malmö.
Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio Malmo
Malmö

BowDown lockar fler unga att dansa

8:16 min

Gruppen BowDown i Malmö startade för att dansarna själva inte hade råd att gå på vanliga dansskolor. Idag är det snarare en rörelse som bjuder unga till en stark gemenskap och glädje.

En av skaparna är dansaren och Malmöprofilen Benjamin Anderberg som nominerats till årets manliga eldsjäl på "Hjärtat av Malmö", en nystartad gala som hålls den 20 mars i Malmö. Galan vill uppmärksamma betydelsefulla personer och organisationer i Malmö.

– Det känns helt otroligt att vara nominerad med så många andra duktiga människor som man själv har sett upp till. Det är en stor ära, säger Benjamin Anderberg.

Att han ville bli dansare förstod han tidigt. Redan som tvååring var han igång och efter dagis och skola drog han på sig en Michael Jackson-peruk och en handske och uppträdde framför föräldrarna.

På gymnasiet träffade han systrarna Janet och Julie och tillsammans bildade de en dansgrupp. BowDown har nu varit igång i åtta år och BowDown Dance Academy i fem år. Dansskolan har blivit som en slags rörelse som vill få in fler ungdomar som precis som medlemmarna inte har råd att gå på dansskolor.

– Vi lockar så många för att vi är mer än en dansskola. Ungdomarna kommer inte bara hit för få att dansa en timme utan de kan komma dit och hänga ett tag. Lärarna är mer som mentorer och de frågar hur elevernas dag har varit, hur de har det hemma och många behöver också någon att prata med. Vi har mer som en familjekänsla än bara en dansskola och det är väldigt viktigt för ungdomarna.

Vad betyder dans för dig?

– Dans är ett sätt att uttrycka sig. Ibland kan man inte sätta ord på exakt vad man känner men med dansen kan man verkligen vara sig själv, det finns inga rätt eller fel, man får bara vara den man är.

– Jag tror att alla kan dansa. Många säger att de inte kan men så fort man säger så, det är då det blir fel. Jag tror på hårt arbete – om du kämpar så kommer du att fånga stegen. Det är inte alla som har rytmen men alla kan fånga ett steg med lite träning. Det finns inga hopplösa fall – tro på er själva!

Att fler inte dansar tror Benjamin Anderberg beror på att många skäms eftersom dans är så fritt och öppet och för att man visar vem man är när man dansar.

– Många är rädda för att bli dömda och bli utskrattade men som jag alltid säger: Det finns inget rätt eller fel. Du dansar som du gör helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista